Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor megengedte, hogy a nyár végén még gyorsan megnézzük a tengert

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ha péntek, akkor Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök sok újdonsággal nem szolgált ma reggel, de Gulyás Gergely után ő is jelezte, hogy a koronavírus-járvány feltartóztatása érdekében újabb tiltó intézkedések bevezetésére lesz majd szükség.

A miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy „déli irányba” ne foglaljon nyaralást szeptember 1-je után, mert „bele fog ütközni a határvédelmi intézkedésekbe”.

Viszont jó hír azoknak, akik felbuzdultak volna esetleg Szijjártó Péter adriai kiruccanásán, hogy a miniszterelnök e tekintetben  megengedőbb volt a korábbinál, és úgy fogalmazott:

„még van néhány nap a nyaralásból, aki akarja, az most nézze meg a tengert.”

Ez már csak azért is váratlan fordulat, mert Orbán Viktor júliusban még a „Több Balaton, kevesebb Adria” felszólítással élt, igaz, álláspontja szerint akkor sem beszélt le senkit sem a külföldi utazásról, „de a súlypont maradjon Magyarországon”. Olyannyira, hogy ő maga is Balaton mellett tette le a voksát idén – pedig jellemzően évek óta Horvátországban tölti a nyári pihenőidejét. Több Balaton, kevesebb Brüsszel – posztolta akkor a Facebookra veje, Tiborcz István úszómedencés birtokáról.

FRISSÍTÉS: Azért csak óvatosan a tengernézéssel, pláne, ha Horvátországról van szó. Az MTI-n megjelent összefoglaló szerint Horvátországban a harmadik egymást követő napon döntött rekordot az új fertőzöttek száma, ami annak következménye, hogy az ország megnyitotta határait a turisták előtt – mondta Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján. A testület jelentése szerint az elmúlt 24 órában 265-tel nőtt és elérte a 7594-et a fertőzöttek száma. Csütörtökön még 255 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Egy új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 169-re nőtt. A betegek közül 135-en vannak kórházban, közülük tizenketten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1842, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A műsorban a kormányfő kitért még a digitális oktatásra is, ami ugyan értékelése szerint tavasszal sikeresebb volt a vártnál, de véleménye szerint a személyes találkozáson alapuló oktatási rendszer tudja leginkább szolgálni a nevelési, pedagógiai célokat (értsd: kinyitnak az iskolák szeptemberben, akármi is lesz).

Ezért Orbán szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a szokásostól eltérő oktatást, és megvédjük a hagyományos, iskolai jelenléten alapuló tanítást.

Tíz százalék felett van azoknak a diákoknak az aránya, akik „egyszerűen eltűntek a rendszerből”, nem kapcsolódtak be, nem vettek részt, vagy csak időnként vettek részt a digitális oktatásban – jelezte a kormányfő. „Most, amikor szeptemberben újraindul az iskola, valószínűleg nagyobb lesz a tudásbeli különbség egy-egy osztályon belül, mint a járvány kitörése előtt volt” – tette hozzá. A miniszterelnök úgy véli, a pedagógusok számára komoly szakmai kihívás lesz ismét egységes osztálymunkát kialakítani, de hiszi, hogy meg tudnak vele birkózni.

„Ne tekintsünk úgy a digitális oktatásra, mint a bohóctréfára, hogy van másik: ha nem működik a rendes, elővesszük a másikat, és ugyanolyan jó, mint az előző volt” – fogalmazott.

A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a vírussal szemben az idősek a legkiszolgáltatottabbak, ezért nagyon fontos, hogy megvédjék őket a fertőzéstől.

Orbán Viktor azt is jelezte, hogy szeptember közepére várható a gazdaság növekedését támogató, két évre szóló új terv.

A miniszterelnök elmondása szerint csütörtökön gazdaságpolitikai megbeszélést tartott az összes érintett miniszterrel és szakértővel, ahol megrendelést adott le a teljes magyar gazdaságpolitikai szakértői gárdának, miszerint

az összes, az elmúlt hetekben miniszteriális és szakmai műhelyben készült javaslatot „fésüljék egybe, és szeptember közepére legyen logikus, sok-sok tucatnyi intézkedést is tartalmazó növekedési tervünk”.

A miniszterelnök számításai szerint szeptember közepére „minden szükséges politikai és kormányzati döntéshozatali fórumon átmegy” az a két évre szóló terv, amely szerint a 2020-as év negyedik negyedévét, 2021-et és 2022-t irányítja majd a kormány.

via MTI/Mérce