Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szeptemberben kerül a kormány elé az italcsomagolások visszaváltására kötelező törvény

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szeptemberben kerül a kormány elé az új, italcsomagolási hulladék visszaváltó rendszer bevezetéséről szóló előterjesztés, jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára, Boros Anita egy sajtótájékoztatón a szerdán, írta az Index.

Boros szerint ugyanis az italcsomagolások jelenlegi, önkéntességen alapuló visszaváltási rendszere nem hatékony (vagyis kevesen viszik vissza maguktól az üvegeket, gyűjtik szelektíven a műanyagpalackokat és a fémdobozokat).

Ezért három ütemben tenné kötelezővé a kormány a visszaváltást:

  • első körben a műanyag- és üvegpalackokat, valamint a fémdobozok visszaváltását vezetnék be,
  • ezt követné a társított, rétegzett italkartonok visszaváltása (ilyenek pl. a Tetra Pak dobozok),
  • legvégül pedig a használt sütőolaj visszaváltását vezetnék be a jelenlegi javaslat szerint.

Mindezzel Magyarország az uniós hulladékgazdálkodási előírásokat szeretné követni, amely többek között 2025-re a forgalomba hozott műanyag italpalackok 77 százalékának, 2029-re pedig a 90 százalékának elkülönített gyűjtését írja elő. Emellett pedig a kereskedelmi forgalomba kerülő PET palackoknak öt év múlva 25 százalékban, tíz év múlva pedig 30 százalékban hulladék újrahasznosítása során keletkezett nyersanyagból, azaz másodnyersanyagból kell készülnie.

Az államtitkár szerint a munka augusztusra a társadalmi és szakmai egyeztetések fázisába érkezett, és mivel a műanyagpalackok, fémdobozok és üvegek visszaváltási rendszerének üzemeltetésére sok megoldás létezik, a kormány nyitott, a legjobb megoldást szeretnék kiválasztani a nemzetközi példák megvizsgálásával.

Az egyszer használatos műanyagok betiltásáról még július közepén szavazott a parlament, akkor egyhangúan elfogadták a kezdeményezést, amelyet uniós szabályozás miatt terjesztettek elő.

Mint ahogyan arról a Mércén is beszámoltunk: júniusban az Átlátszó birtokába került egy miniszteri előterjesztés, amely alapján az önkormányzatok hatásköréből kikerülve kizárólagosan állami tevékenységgé válhat a hulladékgazdálkodás.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt