Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minden negyedik szülőnek kellett a saját pénzéből új eszközt vásárolnia, hogy gyermeke ne essen ki az oktatásból

Ez a cikk több mint 3 éves.

Minden negyedik szülőnek új eszközt kellett vásárolnia koronavírus járvány alatt, hogy gyermeke részt tudjon venni a távoktatásban. – írta meg a kisalföld.hu. A Budapest Bank reprezentatív kutatásában a megkérdezett szülők negyede vásárol új számítástechnikai eszközt, átlagosan 125 ezer forint értékben, kétharmaduk pedig valamilyen kiegészítőt, ezt átlagosan 32 ezer forintért.

A gyermekek fele laptopon, negyede asztali számítógépen, 14 százaléka telefonon és közel 10 százaléka pedig tableten követte a tananyagot, másodlagos eszközként kétharmaduk mobilt használt.

A magyar közoktatás a koronavírus magyarországi megjelenését követő iskolabezárások után rekordsebeséggel állt át digitális oktatásra. Ehhez azonban sok családnak nem álltak rendelkezésére a szükséges eszközök, amíg a fent említett kiadások az átlagot jelentik, addig ahogy a mércén is többször beszámoltunk, az internethez való hozzáférés korlátozottsága, illetve a szegénységben élő családok számára elérhetetlen eszközök szükségessége az oktatásban való részvételhez sokaknak az abból való kiesést és évismétlést jelent.

Mivel minden ötödik közoktatásban résztvevő gyerek digitális szegénységben él Magyarországon, vagyis az interneten keresztül vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen érhető el.

Az anyagi erőforrások mellett a szülőknek a tanári, szakemberi feladatokat is el kellett látniuk. ehhez sem kaptak segítséget a kormánytól, azt saját eröjükből, szabadidőjükben kellett megoldaniuk. Az ehhez hasonló plusz energiával és pénzzel nem rendelkező, hátrányos helyzetű, munkájukat a koronavírus okozta válságban elvesztő családok gyermekei így többszörösen is hátrányos helyzetbe kerültek az oktatásban. Közülük sokan romák, akiknek helyzetéről a Rosa Parks Alapítvány, Motiváció Egyesület és Partners Hungary közösen készített tanulmányt májusban.

Nem csak a szülőknek de a tanároknak is sokba került a távokatatásra való átállás, mint arra a PDSZ felmérése rámutatott, amelyet egyelőre sem külön egyszeri juttatás formájában nem kompenzált a kormány, sem pedig érdemi béremeléssel.

Címlapkép: MTI/Komka Péter