Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pedagógus szakszervezetek: ez nem igazi béremelés, a kormány hazudik a tanároknak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Rétvári Bence államtitkár szerda este közölte az MTI-vel, hogy augusztus első napjaiban megérkeztek a júliusban 10 százalékkal megemelt a pedagógus- és iskolavezetői bérek a dolgozóknak.

Rétvári elmondta, egy főiskolai végzettségű, 20 éve tanító, pedagógus II. besorolású tanár augusztustól 331 ezer forintot vihet haza, egy szintén pedagógus II. besorolású, 20 éve tanító, egyetemi végzettségű tanárnak pedig így 368 ezer forint érkezik a bankszámlájára. Az 1000-nél több diákot oktató iskola igazgatója pedig akár havi 715 ezret is megkereshet.

A pedagógus szakszervezetek azonban egyáltalán nem érzik nagylelkűnek ezt a béremelést.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nincs megelégedve a 10 százalékos béremeléssel, sőt: becsapásának tartják, hogy az Emmi győzelemnek könyvelte ezt el. A PDSZ szerint pedig Rétvári hazudik, szerintük egy, az említett tapasztalattal rendelkező tanár 368 ezer forint helyett csupán 245 ezret visz haza valójában.

Abban a PSZ és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is egyetért, hogy valódi béremelésnek inkább azt lehetne tekinteni, ha a pedagógusok bértábláját újra a minimálbérhez kötnék. 2014-ben ugyanis elszakították a vetítési alapot a minimálbértől, amellyel a PSZ szerint 10 havi bért vett el a kormány a pedagógusoktól, a PDSZ szerint pedig havonta több mint 100 ezerrel keresnek így kevesebbet a tanárok.

A PSZ korábban már többször is kijelentette, hogy a 2020. július 1-től járó 10 százalékos ágazati szakmai pótlék nem tekinthető béremelésnek, ezzel csak azt ismeri el a kormány, hogy a pedagógus életpályamodell csődöt mondott.

A szakszervezet továbbra is várja Bódis József, az Emmi egykori államtitkára 2019. márciusában tett ígéretének betartását, az egyszeri 30 százalékos béremelést.

A PSZ felhívta az oktatási kormányzat figyelmét a Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi jelentésében megfogalmazottokra is. Eszerint hazánkban a közoktatásban dolgozók átlagos bére a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagbérének 64 százaléka.

„Ma ott tartunk, hogy egy 8 általánost végzett iskolaőrnek magasabb lesz a bére, mint egy pályakezdő egyetemet végzett pedagógusnak” – jegyezte meg a PSZ.

Hozzátették, látszik, hogy az idén érettségiző gimnazisták is tudják, mennyire nem becsülik meg a pedagógusokat, ezért nem is vonzza őket a pálya: mintegy 35 százalékkal kevesebb hallgatót (6418 fő) vettek fel pedagógusképzésre, mint 2010-ben, miközben 2025-ben több mint 6000 pedagógus kolléga tölti be a 65. életévét.

„Ki marad a pályán ekkora megbecsülés mellett? Ki fogja tanítani a jövő nemzedékét?” – Tette fel a kérdést a PSZ.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a közleményében úgy fogalmazott:

„Idén csak egy bruttó 10%-os ágazati szakmai pótlékot vezettek be, amely nem képezi a jubileumi jutalom alapját és bármikor megvonható. Ez a pótlék messze nem kompenzálja az eddigi elvonásokat. Rétvári kommunikációja tehát azon kívül, hogy megtéveszti a közvéleményt, a pedagógusok ellen hangolja a nyilvánosságot” – jelentette ki a PDSZ.

A szakszervezet ezért követeli, hogy fizessék ki tisztességesen – visszamenőleg
is – az illetményrendszer bevezetése előtt megígért, de elmaradt béreket, és
hagyják abba a nemlétező fizetésemelésekről folyó méltatlan hazudozást. Emellett azt is kérik, hogy igazítsák a pedagógus-illetményrendszert a minimálbérhez, és emeljék meg a béreket a közalkalmazotti illetménytábla szerinti garantált illetmények alapján.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt