Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Habitat: évente legfeljebb 120 éjszakára lehessen kiadni egy lakást Airbnb-n

Ez a cikk több mint 3 éves.

Augusztus elsejétől szigoríthatják az önkormányzatok a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadás feltételeit, amellyel kapcsolatban már több oldalról is érkezett nyilatkozat. Karácsony Gergely főpolgármester például hamar jelezte, hogy Budapest szigorú szabályozásra készülhet, A Város Mindenkié lakhatási csoport pedig éppen néhány nappal ezelőtt nyílt levélben kérte a kerületeket, hogy évente maximum 30 napra engedélyezzék az Airbnb-zést. Szerintük ugyanis az ebből fakadó probléma nemcsak a központi városrészeket érinti, hanem a külső kerületeket is, miután a lakók egyre inkább szorulnak ki a belvárosból az áremelkedések miatt.

A Mércén már több cikket is írtunk arról, hogy a rövidtávú lakáskiadás, vagyis az Airbnb-zés drasztikusan megemelte az albérletárakat, emiatt pedig rengetegen estek el a biztonságos, megfizethető lakhatástól.

Airbnb kisokosunk – melynek célja, hogy az olvasóink teljes képet kaphassanak a jelenség társaldami és lakhatási következményeiről – itt érhető el.

Az AVM kezdeményezését a Habitat For Humanity is támogatja, ugyanakkor ők egy kicsit mérsékeltebb, de így is komplex szabályozást követelő javaslatcsomagot állítottak össze a turisztikai célú lakáskiadással kapcsolatban (ez megtalálható a Feketelakás 3.0 című kiadványukban is, amelyről hosszabban is írtunk).

A Habitat támogatja, hogy az önkormányzatok a különböző területi igényeknek megfelelően járjanak el, ugyanakkor szerintük így is évi 120 éjszakában kellene maximalizálni az Airbnb-n keresztüli lakáskiadást.

Ennek megállapításakor a szervezet a budapesti átlagárakat és azok korábbi változásait nézte meg, hozzátéve, hogy a befektetési célú lakástulajdonosok csak abban az esetben fognak visszalépni a klasszikus bérleti piacra, ha a hosszú távú lakáskiadásból keletkező jövedelmük legalább megegyezik a rövid távú lakáskiadásból elérhető összeggel, vagy akár meg is haladja azt. Úgy vélik, az önkormányzatoknak a morális kötelezettségen túl ezt is szem előtt kell tartaniuk.

A szervezet adatai szerint az elmúlt 8 évben Budapesten több mint 130 százalékkal, és országosan is közel duplájára nőttek a bérleti díjak. Ennek mérséklésére a Habitat szerint az éjszakák maximalizálása mellett meg kellene szüntetni a turisztikai lakáskiadás számára kedvező adózási környezetet, és hatékonyabban kellene ellenőrizni a hirdetők adatait és engedélyeit is.

A Habitat megjegyezte, azt is fontos szem előtt tartani, hogy a korlátozás lehetősége nemcsak Budapestre vonatkozik, hanem országos, így a vidéki települések számára is szükség esetén jól alkalmazható rendszerre van szükség.

Karácsony Gergely július végén az Inforádiónak azt mondta, akár már augusztusra vagy szeptemberre is elkészülhet a főváros szigorítással kapcsolatos terve, így a közeljövőben valószínűleg tényleges módosítási javaslatok is várhatóak.

Címlapkép: Kép: Pixabay