Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Város Mindenkié: évi 30 napban maximalizálják a turisztikai célú lakáskiadást Budapesten!

Ez a cikk több mint 3 éves.

Augusztus elsejétől lépett hatályba az a törvény, amely felhatalmazza Budapest kerületi önkormányzatait, hogy rendeletben korlátozzák a lakások turisztikai célú hasznosítását – az A Város Mindenkié lakhatási csoport ezzel kapcsolatosan most nyílt levélben fordul a kerületek vezetőihez.

A Mércén már több cikket is írtunk arról, hogy a rövidtávú lakáskiadás, vagyis az Airbnb-zés (és más, ehhez hasonló platformok) hogyan befolyásolják a lakáspiacot:az albérleti díjak durva emelkedése miatt rengetegen esnek el a biztonságos, megfizethető lakhatástól. Airbnb kisokosunk – melynek célja, hogy az olvasóink teljes képet kaphassanak a jelenség társaldami és lakhatási következményeiről – itt érhető el.

Ahogyan arra az AVM arra is felhívja a figyelmet: a lakbérek növekedése nem csak azokat a belső kerületeket érinti, ahol a turizmus miatt népszerűbb a rövidtávú lakáskiadás, hanem a bérlők onnan kiszorulása miatt a külsőbb kerületeket is.

„A „lakáshotelek” jelentős része egy maroknyi kisebbség kezében koncentrálódik. Egy kiemelkedően vagyonos réteg a profitmaximalizáció céljával százezreket foszt meg a megfelelő lakhatási körülményektől. Álláspontunk szerint a lakhatás alapjog, nem árucikk. A lakások arra valók, hogy lakjanak bennük”

-írják.

A „lakáshotelek” emellett számtalan kellemetlenséget okoznak közvetlen környezetükben is: csökkentik a szomszédság életminőségét és a társasházak megfelelő működtetése is ellehetetlenül.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a törvény bejelentését követően azt nyilatkozta: nem betiltani, hanem újraszabályozni szeretné a rövidtávú lakáskiadást a főváros. A tervek szerint több európai nagyvároshoz hasonlóan olyan szabályozást szeretnének bevezetni, amely például csak korlátozott időre tenné lehetővé a lakások szállodaként üzemeltetését és megszüntetné a turisztikai célú hasznosítás kedvező adózását.

Az AVM ezzel kapcsolatban tehát arra kéri a kerületi önkormányzatok vezetőit, hogy egységesen, évi legfeljebb 30 napban szabályozzák a turisztikai célú lakáskiadást.

„Ez a korlátozás még lehetőséget ad arra, hogy egy hosszabb utazás alkalmával, illetve vagy nyáron a nem fővárosi és a tanév idején albérletben élő egyetemisták hazautazása idejére átmenetileg magánszálláshelyként üzemeltesse az ingatlanát, ugyanakkor hozzájárulna az egekbe szökő lakbérárak csökkentéséhez és ezáltal a fővárosi lakhatási válság enyhítéséhez”

-írják a közleményben.

Címlapkép: Vladimir Kudinov / Pexels