Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: a főváros szigorú szabályozások mentén engedélyezné a rövidtávú turisztikai lakáskiadást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem betiltani, hanem újraszabályozni szeretné a rövidtávú lakáskiadást a főváros, írja Karácsony Gergely főpolgármester hivatalos Facebook oldalán.

Ahogyan a mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter is ismertette: a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatban a kormány teljesen szabad kezet adna a kerületeknek, így a teljes tilalomtól az engedélyezésig bármi előfordulhat.

„Az AirBnB szabályozása kapcsán a kormány, ahogyan az a mai bejelentésekor is elhangzott, a szállodák és a szállodatulajdonos érdekeiből indul. A főváros vezetése a budapestiek érdekeiből indul”

-írja a főpolgármester.

Az értékellentét ellenére Karácsony szerint a főváros és a kormány kivételesen kompromisszumra tudott jutni az Airbnb-törvény kapcsán, az a „furcsa és tanulságos” dolog történt ugyanis, hogy a szabályozás megalkotásához a két fél leült egyeztetni egymással.

A főpolgármester emlékeztet, hogy már választási programjában is vállalta, hogy a turisztikai célű, rövid távú lakáskiadás szabályozása mellett áll, ugyanis a jelenség az elmúlt években nagyban hozzájárult az ingatlanárak növekedéséhez.

„Budapest világrekorder volt az ingatlanárak növekedésében, elszabadultak az albérletárak is, már egy középosztálybeli család számára is megfizethetetlen az albérlet a belső kerületben, súlyos problémája Budapestnek is a lakhatási szegénység”

Terveik szerint több európai nagyvároshoz hasonlóan olyan szabályozást szeretnének bevezetni, ami

  • csak korlátozott időre teszi lehetővé a lakások szállodaként üzemeltetését,
  •  megszünteti a lakások turisztikai célú hasznosításának a kedvező adózását,
  • de jelentős adókedvezményekkel támogatja a lakások hosszútávú, biztonságos bérbeadását,
  • és több jogot biztosít azoknak a helyi közösségeknek és önkormányzatoknak, amelyek a lakások szállodaként való hasznosításának a következményeit viselik,
  • valamint a piac „fehérítése” érdekében lehetővé teszi az önkormányzatok hozzáférését a turisztikai céllal hasznosított lakások adataihoz.

Karácsony azt ígéri, a Fővárosi Önkormányzat kész együttműködni a kerületekkel a szabályozási munkában.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt