Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: már szeptemberre elkészülhet a főváros terve az Airbnb-szigorításra

Ez a cikk több mint 3 éves.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere hétfő reggel interjút adott az Inforádiónak. A beszélgetésből kiderült, hogy a Fővárosi Közgyűlés már az augusztusi vagy szeptemberi ülésén napirendre tűzheti a koncepciót arról, hogyan szabályoznák az  Airbnb-lakáskiadást. Karácsony szerint olyan megoldást szeretnének, ami arra ösztönzi az ingatlantulajdonosokat, hogy a nyári időszakban turistáknak adják ki a lakásaikat, tanítási időszakban pedig albérletként diákoknak.

„Ebben a főváros csak javaslatot tud tenni, de jó lenne egy koherens, egységes budapesti szabályozás” – jegyezte meg a főpolgármester.

Az Inforádió cikkéből azonban kiderül az is, hogy több kerületi vezető szerint az Országgyűlés által elfogadott szabályozás nem ad elég eszközt a kerületeknek a helyzet rendezéséhez.

Soproni Tamás VI. kerületi polgármester szerint az, hogy az új törvény napokban korlátozza, mennyi ideig lehet egy lakást turisztikai céllal kiadni, az olyan, mintha „egy kőbaltát adtak volna, miközben orvosi szikére lenne szükség”.

Soproni szerint ugyanis nem lehet egy kalap alá venni azokat az Airbnb-tulajokat, akik egy lakást adnak ki, ezáltal a legkevesebb terhet jelentik a környék lakóinak, illetve azokat, akik úgymond hosteleket működtetnek, sokszor 8-10 fős bulis társaságokat befogadva. Hozzátette, probléma az is, hogy a szabályozás azt sem teszi lehetővé, hogy a jó Airbnb-üzemeltetőket jutalmazni tudják, hogy adott esetben hosszabb távon adják ki lakásukat.

A Mércén nemrég létrehoztunk egy Airbnb-kisokost, amely segít teljes képet kapni az AIrbnb és a turisztikai célú, rövid távú lakáskiadás társadalmi és lakhatási következményeiről.

Bárdi Zsuzsanna, a VIl. kerület alpolgármestere is egyetértett abban, hogy a törvénybe iktatott szabályozás a napszámra alapuló rendszer miatt nem elég eszköz a kerületeknek a helyzet rendezéséhez.

„Hogy nagy szabadságot kaptak volna a kerületek az „Airbnb-probléma” kezelésében, az ebben a formában sajnos nem igaz. A kerületek egy meglehetősen diszfunkcionális eszközt kaptak, amellyel a saját szempontjukból egyáltalán nem tudják jól szabályozni a kérdést” – mondta el az alpolgármester az Inforádiónak.

Az V. kerületi önkormányzat pedig azt írta közleményében a témával kapcsolatban, hogy egyelőre nem foglalnak állást, teljes körültekintéssel kívánnak a Belváros számára leginkább megfelelő álláspontot kialakítani.

(Infostart)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán