Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Toroczkai László nyomdokaiban haladva írná törvénybe a kémiai kasztrálást a pedofiloknak Boldog István

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem most először használja kémiai kasztrálást követelő hőbörgésre a pedofília és Kaleta Gábor nagykövet ügye körül kialakult felháborodást Boldog István, a Vadhajtásokból tájékozódó Szolnok megyei fideszes képviselő. Most azonban a mezőtúri városi tévében azt jelentette be, az ötletet törvényjavaslat formájában is az Országgyűlés elé terjeszti majd, együtt azzal a nagyszerű ötletével, hogy politikai meggyőződésük miatt kellene üldözni baloldaliakat, és még eggyel, ami az állatkínzókat sújtaná szigorú börtönbüntetéssel.

Azonban a történet még ennél is cifrább, hiszen azt a kezdeményezést, hogy a rendkívül embertelen és kegyetlen és nem túl hatékony kémiai kasztrálás eszközével büntessenek szexuális erőszakot, Magyarországon először a szélsőjobbos Mi Hazánk elnöke, a Jobbik egykori alelnöke és TV-ostrom-ügyi szakértője Toroczkai László propagálja rendszeresen.

A híradások szerint jóval Boldog mostani, témában történt megszólalása előtt, 2018 szeptemberében Toroczkai megemlítette, pártja kémiai kasztrálással büntetné a „migránsbűnözőket”, ami azért egy elég tág fogalomként lett ekkor a köztudatba bedobva. Ekkor arról beszélt, azokat, akik nemi erőszakot követnek el, kis szélsőjobboldali pártja sterilizálná:

„a nemi erőszakot elkövetőkkel szemben a kémiai kasztrálást a magyar jogrendbe be kell emelni, ami kellő elrettentő erővel is bírhat akár a további betolakodók számára is, sőt a szibériai bérrabtartás szintén visszatartó hatással lehet az ilyen aljas bűnelkövetőkre.”

Ehhez akkor hozzátette, ilyen módon kellene eljárni

„az alávaló, a kormány által menekültnek tekintett erőszakolóval szemben is, aki nem tiszteli a magyar nőket és azt az országot, amelyik befogadta.”

Mit ad a Magyarok Istene, éppen Toroczkai László ötlete után 6 nappal jelentkezett Boldog képviselő azzal a megjegyzéssel, hogy mindezt ő már (némileg finomabb megfogalmazásban) a Fidesz frakciónak is felvetette.

Alig telik el egyetlen év, és Toroczkai ismét jelentkezik az ötlet bétaverzióról frissített változatával: itt „migránsbűnözőkről” már nincsen szó, és a nemi erőszak általános témája felől is elmozdult a pártvezér az akkor már hangzatosabb, és talán több jobboldali által elfogadott pedofil-ellenes keménykedés felé. 2019. augusztus 29-én bejelentette, a Mi Hazánk Jobbikból átvándorolt parlamenti képviselői a büntetőtörvénykönyv módosítását fogják kezdeményezni az ügyben, és Lengyelországot, valamint Ukrajnát hozta fel például, ahol a gyermekek elleni szexuális erőszakot már így büntetik.

Mindezek után a tavalyi év novemberében ismét forróvá válik a téma, a Mi Hazánk ugyanis tavaly november 28-án tüntetést is szervezett a témára: Tápióságon egy korábban beismerő vallomást tevő pedofil háza elé vonultak a Betyársereg tagjaival, ahol Toroczkai ismét elmondta, sterilizálná az ilyen bűnt elkövető embereket.

De ismét nem marad egyedül! Ugyanis éppen 3 nappal a tüntetés előtt ismét előbújt Boldog, hogy immár ő is a visszaeső pedofilokra követeljen kémiai kasztrálást, holott azelőtt a Mi Hazánk elnökéhez hasonlóan ő is általában a nemi erőszak-bűncselekmények esetén alkalmazta volna a módszert.

A szimbiózis, úgy tűnik, már-már tökéletes. No persze ha Boldog István egészen komolyan a Fidesz és a radikális jobboldal közötti hidat képező, népszerű álhírgyárat, a Vadhajtásokat olvassa, akkor ebben semmi meglepő nincsen.

Viszont itt mégis arról beszélhetünk, hogy egy kormánypárti, egyéni körzetben megválasztott – nem mellesleg vesztegetéssel gyanúsított – képviselő rendre arról beszél, ami az elvileg ellenzéki Mi Hazánk Mozgalom fő témája, követelése, sőt, most azzal kapcsolatban még törvényt is alkotna.

Több, mint szívélyes gesztus ez egy másik párt számára, és olyan, amilyet egy fideszes képviselő szinte sohasem enged meg magának.

Az már viszont csak hab a tortán, hogy Toroczkai László sem nevezhető e téren ötletgazdának. 2010-ben ugyanis, amikor a Vona Gábor-féle Jobbik gárdamellényben bevonult a magyar parlamentbe, az akkor még ugyancsak szélsőjobbos Mirkóczki Ádám, Bana Tibor és a ma már Mi Hazánkos Dúró Dóra közösen nyújtottak be egy sterilizálásról, mint büntetési tételről szóló javaslatot.

Mirkóczki akkor telefonos sajtótájékoztatóján a javaslatukhoz hozzátette:

„a gyógyszeres kezelésnek nem a teljes és visszafordíthatatlan nemzőképtelenség a célja, hanem az elkövető libidójának csökkentésén keresztül annak megelőzése, hogy újabb szexuális bűncselekményeket kövessen el kiskorúakkal szemben.”

A történelem iránt érdeklődők egyébként jól tudhatják, hogy a kémiai kasztrálás, mint büntetési tétel Európában az 1940-es évekre nyúlik vissza (finom megfogalmazása ez annak, hogy a Harmadik Birodalom kezdte el nagyüzemben így alkalmazni). Dr. Hurtony Alexandra büntetőjogász májusi, az ötletről írt bejegyzésében egyrészt jelzi, a pedofília egyszerűen nem olyan szimpla jelenség, hogy ilyen módszerekkel teljes bizonyossággal kizárható legyen a visszaeső elkövetés, arról nem is beszélve, hogy nem csupán konkrét szexuális aktus jelenthet traumatikus támadást, hanem sima erőszak, zaklatás is.

Mindehhez a szakértő hozzáteszi, a módszer mai alkalmazására inkább csak kísérleti példák léteznek, egy darabig Portugáliában és Ausztráliában kérhették a pedofil bűncselekmények miatt elítéltek önkéntesen, cserébe börtönbüntetésük csökkentéséért. Olyan eset is előfordult azonban hogy a sterilizációval megalázott ember néhány hónap múlva újra gyermekeket támadott meg.

Hurtony, aki a témából írta disszertációját is, kiemeli, a kémiai kasztráció Büntető Törvénykönybe emelése nemcsak az 1950-es Római egyezmény emberi jogi alapvetéseivel ellenkezne, de megsérti azt alapvető jogelvet is, hogy kóros elmeállapotban elkövetett bűncselekményért nem lehet úgy büntetni, hogy azt feltételezzük, egészséges pszichéjű emberről van szó.

„A jelenleg hatályos Büntető Törvénykönyvünk szerint nem büntethető, aki a büntetendő cselekményt az elmeműködés olyan kóros állapotában követi el, amely képtelenné teszi cselekménye következményeinek felismerésére, vagy arra, hogy ezen felismerésnek megfelelően cselekedjen.”

A pedofilok kötelező érvényű kémiai kasztrációjáról szólót törvény egyébként Európában csupán Lengyelországban és Moldovában van érvényben, de az emberi méltóság alapvetésével az ilyen eljárás mindenképpen ellenkezik.

Kérdésként már csak az maradt, hogy az eddigi tapasztalatok és minták alapján mikor jön el az a pillanat, amikor Boldog István szibériai elhurcoltatás javasol majd különböző bűnökért? Merthogy ez Toroczkai és a Fidesz kedvenc ellenzéki pártja másik nagy vesszőparipája.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs