Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányinfó: 2 milliárdos támogatást kapnak a klubok koncertek szervezésére

Ez a cikk több mint 3 éves.

E hét csütörtökön is tartott Kormányinfót Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Szentkirályi bejelentette, hogy a múlt héten indított 5,3 milliárd forintos zeneipari támogatáson felül a kormány a koncertszervezést is nagy összeggel, egy több mint 2 milliárdos kerettel támogatja.

Elsőként 80, kisebb vidéki klub kaphat a pénzből maximum 9 millió forintot, akik 10-10 eseményt rendezhetnek, tehát összesen 800 esemény valósulhat meg.

A kormányszóvivő hozzátette, 20 nagyobb klub és 11 határontúli hely is jogosult a támogatásra, előbbire 600, utóbbira 100 millió forint jut – mindennek a Petőfi Irodalmi Múzeum lesz a felelőse. A fesztiválok számára pedig 700 millió forintot szánnak ebből a két milliárdos keretből, amelyért a Magyar Turisztikai Ügynökség fog felelni.

Az alap infrastruktúrát a már meghirdetett „garázskoncertekhez” (illetve most már raktárkoncertként emlegették ezeket) az Antenna Hungaria fogja biztosítani, de mindenki viheti a saját technikusait, szakembereit. Nézők azonban nem lehetnek jelen ezeken a felvételeken – tette hozzá a kormányszóvivő újságírói kérdésre.

Gulyás Gergely rövidebb bejelentései, amelyekről egyébként már korábban is lehetett közleményeket olvasni:

  • Spanyolország zöld kategóriából sárga kategóriába került, így aki innen érkezik, annak koronavírus-teszteken kell átesnie, vagy 14 napra házi karanténba vonulnia.
  • 1 millió eurónyi segítséget, illetve személyzeti segítséget is nyújtunk Libanonnak a bejrúti robbanás miatt. Magyar halott nincs.

Gulyás ezen kívül arról is beszélt, hogy augusztus 4-én este 11 órakor 90-100 fő próbált betörni a röszkei határzárnál, a rendőrök ezt meg tudták akadályozni, de egy líbiai állampolgár így is belépett Magyarország területére. A miniszter szerint a közeljövőben a menekülthelyzet súlyosbodhat.

A Lánchíd-ügyben a miniszter azt nyilatkozta, Karácsony elvesztette a higgadtságát, és szeretné, ha bocsánatot kérne, amiért azt mondta, hogy a kormány a pályázattal bizonyos köröknek kíván segíteni.

A BCG oltóanyag koronavírusra gyakorolt pozitív hatásairól is kérdezték Gulyást, amelyre azt válaszolta, annyi szakvélemény jelent meg ezzel kapcsolatban, hogy „hitvita” kérdése ez.

Hozzátette, azért is nehéz felfedezni kapcsolatot a kettő között, mert 1954-től volt Magyarországon ez a védőoltás, így a legveszélyeztetettebb, 65 év feletti korosztály nem is kapta meg annak idején.

Az Operettszínházzal kapcsolatos Emmi-vizsgálatról (amelyben nem tudtak megállapítani zaklatást) a miniszter azt nyilatkozta, ha valakit megidéznek és mégsem tudják meghallgatni, mert nem megy el, akkor úgy kell lezárni a vizsgálatot. Hozzátette, természetesen azt szeretnék, hogy a zaklatási és bántalmazási ügyekben gyorsabban szülessenek itéletek.

Az SZFE-ügyről Gulyás azt mondta, szerinte a kuratórium nem vádolható pártossággal, mert országosan elismert szakemberek és menedzserek vannak benne, abban pedig biztosan a kormánnyal szembenálló művészek is egyetértenek, hogy az egyetemnek fejlődésre volt szüksége. A miniszter megjegyezte, nézzük meg, mi lesz 1 év múlva, hozzátéve, hogy egyébként vannak más tervek is az SZFE változásaival kapcsolatban, de erről még nem beszélhet. Arra, hogy miért 2 kuratóriumi tag van a MOL-nál, Gulyás azt mondta, nem vállalta valaki más, akit szerettek volna, így lett végül több személy is egy vállalatról.

A kormány azt szeretné, ha meg tudnának állapodni abban, „ki osztja a pénzt” a civileknek, mert az most nincs rendjén, hogy „Soros György osztja a pénzeket” – jelentette ki Gulyás a Norvég Alappal kapcsolatos hírrel, amely szerint Magyarország több száz millió eurótól esett el a kormány makacskodása miatt.

A HVG megkérdezte, mi alapon döntöttek úgy, hogy a zenés, táncos rendezvényeket nem tarthatják meg 500 fő felett, a sporteseményeket viszont igen. Gulyás erre azt felelte: mivel a szabályok beváltak, a fertőzés nem terjedt drasztikusan, ezért úgy látják, összességében működnek a hozott szigorítások. A konaktkutatás pedig egyébként is könnyebb ülő rendezvényeknél, mert ott a helyre szóló jegyek alapján könnyebb a kontaktkutatás, tette hozzá a miniszter.

Gulyás elmondta, Varga Judit igazságügyi miniszter létrehozott egy munkacsoportot a Facebook szabályozásával kapcsolatban, de egyelőre még nincsenek konkrét döntések. Hozzátette, adózás és egyéb ügyek kapcsán egységes európai szabályozásra lenne szükség.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos