Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

EMMI: nem bizonyítható, hogy bármilyen zaklató jellegű tevékenység történt volna az Operettszínházban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Befejeződött a vizsgálat Operettszínház zaklatási ügyében – a Kásler Miklós és az EMMI utasítására felállított bizottság szerint nem bizonyítható, hogy bármilyen zaklató jellegű tevékenység történt volna, írja az ATV.

Június elején írta meg az Index, hogy a színház több munkatársa is panaszkodott a budapesti intézmény 2019-ben kinevezett főigazgatójának, Kiss-B. Atillának és ügyvezető igazgatójának, Kriza Zsigmondnak szakmai munkájára és az általuk teremtett munkakörnyezetre. Egy volt munkatárs szerint Kriza, az ügyvezető megalázóan kommunikált a kollégáival, egy másikuk szerint a férfi emellett testére, valamint szexuális életére is megjegyzéseket tett. Mindkét munkatárs azt állította, hogy a történtekről tájékoztatták a főigazgatót, ám ő nem tett semmit.

A főigazgató, Kiss-B. szerint mindössze a rossz munkavégzés miatti retorzióktól tartó munkatársak panaszkodtak alaptalanul, illetve Kriza szerint is indokolatlan rágalmakról volt szó.

Kriza februárban távozott az Operettszínházból, Kiss-B. később a Hír TV műsorában azt nyilatkozta: kollégája valóban a zaklatásgyanú miatt hagyta ott a színházat. A főigazgató szavaival élve: „rávetült a gyanú árnyéka, és közös megegyezéssel megváltunk egymástól”.

A vizsgálóbizottságot a sajtóban megjelent cikkek valóságtartalmának tisztázása miatt állította fel Kásler Miklós június 10-én.

Az EMMI mai közleménye szerint

„A vizsgálóbizottság a főigazgató meghallgatása után megvizsgálta a rendelkezésre álló dokumentumokat, amelyek alapján megállapítható volt, hogy az Operettszínház főigazgatója felé szóbeli jelzéssel élő munkatárs meghallgatását követően a főigazgató az elvárható gondossággal járt el: megtette a szükséges intézkedéseket, még független szakértőket is felkért az ügy kivizsgálására”.

A sajtóban megjelent cikkekben állítottakkal szemben tehát az EMMI szerint nem nyert bizonyítást, hogy a „Budapesti Operettszínházban bármilyen zaklató jellegű tevékenység történt volna”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma friss közleményében az is szerepel, hogy a hátrányos megkülönböztetést és a szexuális zaklatás valamennyi formáját elítélik.

 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt