Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felcsapott a #MeToo hulláma az orosz kormánykritikus médiában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Évekkel nyugati kirobbanása után Oroszországot is elérni látszik a #MeToo hullám, miután több újság szerkesztőségéből nők számoltak be arról, hogy korábbi vagy jelenlegi kollégáik zaklatták vagy megerőszakolták őket – számol be a Meduza valamint a Moscow Times.

A vádakban az MBK Medija, a Novaja Gazéta, valamint a Dozsd, is előkerült, vagyis az orosz sajtó nem putyinista szegmensét érinti.

Az ügyben megszólalók szerint ez azért lehet, mert ezen szerkesztőségek azok, melyek beszélnek a nők elleni erőszak, a nők zaklatásának problémáiról, így az ilyen jellegű viselkedést értelemszerűen náluk, az ő köreikben ismerik fel és látják problémának.

Az orosz sajtóban korábban, 2018-ban már volt egy eset, mikor következményei lettek a nem megfelelő viselkedésnek: a Meduza főszerkesztője, Ivan Kolpakov kényszerült lemondani, miután fizikailag zaklatta egyik kollégája feleségét egy buliban, azonban akkor nem kerültek napvilágra további esetek.

Most viszont sorra állnak elő az orosz kormánykritikus médiában dolgozó nők történeteikkel. Az esetek mind az elmúlt években történtek, azonban most július 12-13-án kezdett előállni több áldozat, ezután pedig nem volt megállás, egymás osztották meg nők – és kisebb számban férfiak – hogyan bántalmazták, zaklatták őket akár a szerkesztőségekben, akár azokon kívül férfi kollégáik.

Az Open Russia korábbi dolgozóját, Ruszlán Gafarovot, és a Men’s Health Russia, Mel, Gazeta.ru, és az Izvésztyia korábbi munkatársát, Szergej Minyenkót – akik ügyeik miatti felfüggesztésükig az orosz állami Szberbanknál dolgoztak – vádolta meg több nő. Gafarov többeket megerőszakolt, míg Minyenko titokban, rejtett kamerákkal rögzítette, mikor másokkal szexelt – a bank mindkettőjük ügyének részletes kivizsgálását rendelte el.

A legtöbb vád azonban olyanok ellen érkezett, akik a mai napig – vagy legalábbis a közelmúltig – a kormányfüggetlen média különböző területein, különböző szerkesztőségekben dolgoztak. A Moloko Plusz főszerkesztőjét, Pável Nyikulint egy nő azzal vádolja, hogy beleegyezése nélküli szexre kényszerítette, és noha az újság kiadója azt állítja, minden fél meghallgatása után úgy döntött, Nyikulin megtarthatja állását, az áldozat szerint őt meg sem keresték az ügyben.

Az MBK Médija háza táján sincs minden rendjén, Szergej Prosztakov főszerkesztőt és Andrej Zolotov fotóst több nő vádolja azzal, hogy szexuálisan zaklatta őket,

sőt, egyik vádlójuk azt állítja, néhány éve Prosztakov lakásán mindketten részt vettek csoportos nemi erőszakban is.

Mindketten lemondtak ügyeik napvilágra kerülése után, Mihail Hodorkovszkij emigráns orosz oligarcha, a kiadó tulajdonosa pedig szóvivőjén keresztül megüzente, elfogadhatatlannak tartják az ilyen viselkedést, azonban nem avatkoznak be a szerkesztőség munkájába.

A sort még hosszan lehetne folytatni más szerkesztőségekkel, kiadókkal, tévékkel és rádiókkal, azonban a tendencia oka orosz források – köztük egyes vádlottak – szerint legalábbis részben a szektorban zajló generációs váltás, a fiatalabb, frissen bekerült kollégák tudatosabban állnak a zaklatás és erőszak kérdéséhez, mint az idősek, akik közül ráadásul sokaknak az a képzetük, hogy bármit megtehetnek a formálisan vagy informálisan alattuk állókkal.

Miközben a szerkesztőségek és dolgozóik egy része felismeri a problémát, továbbra is sokan vannak akik tagadják, ráadásul a kisszámú és bizonytalan helyzetű orosz kormányfüggetlen média dolgozói helyzetükből fakadóan hajlamosak is arra, hogy „összezárjanak”.

Mindazonáltal a Novaja Gazéta szerkesztősége még tavasszal elfogadott egy etikai kódexet, melyet körbeküldött a többi független szerkesztőségnek, épp a lapnál történt korábbi visszaélések miatt, és egy etikai bizottságot is felállítottak. A koncepciót vegyesen fogadta a többi szerkesztőség – egyes esetekben magának a problémának az eltagadásával, míg más esetben azzal, hogy amennyiben hasonló lépéseket tesznek a visszaélések ellen, úgy saját kútfőből fognak dolgozni.

Az orosz társadalomban igen súlyos, és egyre súlyosabb probléma a nők elleni erőszak, melynek nem csupán komolyságát tagadja az ország politikai vezetése, de szankcionálását is enyhítette, ami miatt széles körben tiltakoztak civil szervezetek.

Ugyanígy, a nők szexuális zaklatása sem feltétlen üti meg a társadalom ingerküszöbét, és noha most felszínre került több eset is, és férfiak veszítették el pozícióikat, ez egyelőre csak a társadalom egy parányi szeletét, a kormánykritikus sajtót érinti.