Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Durván emelkedik a bántalmazott nők száma Oroszországban

Több, nők elleni erőszakot átéltekkel dolgozó orosz civil szervezet is drámai emelkedést jelentett a koronavírus-járvány miatt tovább nehezedett körülményeket tapasztaló, bántalmazott nők számában.

A bántalmazójukkal bezárkózni kényszerült, vagy bántalmazottként menedéket nem találó nők minden eddiginél súlyosabb kockázattal néznek szembe sok országban, de a családon belüli erőszakot pár éve szabálysértéssé visszaminősítő Oroszországban különösen.

A koronavírus-járvány alatt a női szállók és menedékhelyek negatív vírustesztet, vagy kéthetes karantént írnak elő a felvételhez, ezzel gyakorlatilag nullára csökken a lehetősége, hogy azonnali segítséget kapjanak azok a nők, akiknek nincs hova menekülniük bántalmazójuk elől.

Tatjana Moszkalova, az orosz állami emberi jogi megbízott szerint több mint duplájára emelkedett az otthoni bántalmazásos esetek száma február óta az országban.

A független ANNA Erőszak-megelőzési Központ adatai 74 százalékos növekedést mutatnak a családon belüli bántalmazással kapcsolatos telefonhívásokban február óta. A szervezet vezetője, Marina Pisklakova-Parker a 2017-es döntés után, amelyben visszavonták a családon belüli erőszak bűncselekményi alakzatát az orosz képviselők, így nyilatkozott:

„Ez a döntés azt üzeni, hogy az állam nem tekinti a családon belüli erőszakot bűncselekménynek, illetve a nők emberi jogainak megsértésének. A dekriminalizáció annak a jele, hogy a bántalmazás a családokban nem komoly ügy, és így elkerülhetetlenül a következmények nélküliség érzését kínálja az elkövetőknek.”

A helyzet Magyarországon is siralmas képet fest, korábban a Mércén beszámoltunk róla, hogy március és április között a NANE Egyesület jelentése alapján megduplázódott az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) által fogadott segélykérő hívások száma a karanténidőszak kezdetén rögtön, ami az erőszak esetei számának növekedésével állhat összefüggésben, és ez ráadásul több országban is megfigyelhető.

Már a világjárvány előtti időkben is a nők harmada volt kénytelen elviselni valamilyen fajta erőszakot élete során, ez a veszély majdnem minden országban növekedett, amióta a járvány terjedését megelőzendő szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokat vezettek be.

Oroszországban évente 12-14 ezer nő hal meg családon belüli erőszak következtében. Minden negyvenedik percben megöl egy nőt élettársa, barátja, férje, apja. Naponta 36 000 nő és 26 000 gyerek szenved el fizikai bántalmazást családtagoktól – és ez csak a rendőrségen bejelentett esetek száma.

A becslések szerint az ilyen esetek 60-70 százalékát nem jelentik be, de még a bejelentett eseteknek is csak a töredéke, konkrétan 3 százaléka kerül bíróság elé. (Azért a nőket és gyerekeket érintő erőszakot emeljük ki, mert ahogy mindenütt a világon, úgy Oroszországban is túlnyomó többségben őket éri bántalmazás, amit általában férfiak követnek el. Még a férfiak elleni családon belüli erőszakért is többségében férfiak a felelősek.)

A hatalmas felháborodást kiváltó 2017-es orosz törvényt elfogadásakor elemezte Pósfai Orsi a Mércén, a cikk itt olvasható.

(Deutsche Welle)

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

 

 

Címlapkép: Mécsesek égnek a Néma Tanúk felvonulásán a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, 2018 (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)