Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ENSZ és szakszervezetek is figyelmeztettek arra, hogy a járványhelyzet alatt megnőtt a nők elleni erőszak kockázata

Ez a cikk több mint 4 éves.

Magyarországon a NANE és a PATENT Egyesület csatlakozott Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pár nappal ezelőtti felhívásához, amit a világ kormányaihoz intézett a nők fokozott védelme érdekében az új koronavírus-járvány alatt.

Már a világjárvány előtti időkben is a nők harmada volt kénytelen elviselni valamilyen fajta erőszakot élete során, ez a veszély majdnem minden országban növekedett, amióta a járvány terjedését megelőzendő szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokat vezettek be.

A nők elleni bántalmazással szembeni hatékony fellépésért kampányoló NANE figyelmeztetett rá, hogy Magyarországon minden ötödik nő élt már olyan kapcsolatban, amelyben fizikailag is bántalmazták, és jelenleg is közel negyedmillió ilyen nőről tudni. Kényszerítést, súlyos lelki erőszakot közel kétmillió nő élt már át párkapcsolaton belül.

A szervezet emlékeztetett rá, hogy megduplázódott az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) által fogadott segélykérő hívások száma az elmúlt hónap során, ami az erőszak esetei számának növekedésével állhat összefüggésben, és ez ráadásul több országban is megfigyelhető.
Több ország hozott már intézkedéseket a nők különleges védelméről a lezárások időszakában:
  • Argentína a gyógyszertárakat jelölte ki átmeneti menedéknek, illetve segélykérő pontnak a bántalmazottak számára
  • Franciaország hasonlóan járt el, és mintegy 20 ezer szállodai szobát bérelt a veszélyben lévő nőknek.
  • Spanyolország felmentette a bántalmazott nőket a kijárási tilalom alól
  • Kanada és Ausztrália pedig eleve belekalkulálták a járvány elleni védekezés költségvetésébe  a nők elleni erőszakkal szembeni fellépések költségeit.

Magyarországon cikkünk írásakor nincs érvényben hasonló intézkedés.


A munkásnők különös védelmére szólított fel az IndustriALL globális ipari szakszervezet, amelynek magyarországi tagja a Vasas Szakszervezeti szövetség is.

Szintén Guterres főtitkár felhívásához csatlakozva az IndustriALL felhívta rá a figyelmet, hogy a munkáltatóknak komolyabban erőbedobással kellene egészségügyi és biztonsági intézkedéseket bevezetniük dolgozóik védelmében, a kormányoknak – ahol ilyen nincs – törvényt kell hozniuk a fizetett betegszabadságolásról, illetve a minden dolgozónak munkaviszonytól függetlenül járó egészségbiztosításról.

Biztosítani kell a nők reprezentációját az egészségügyi és biztonsági bizottságokban és egyéb döntéshozó testületekben, amelyek a dolgozók járványügyi védelmét látják el. Követelik továbbá a várandós nők speciális védelmét a krízis során, és a nők biztosított hozzáférését nőgyógyászati ellátáshoz.

Felhívták rá a figyelmet továbbá, hogy világszerte a nők adják a többségét a kiszolgáltatott helyzettel járó munkavállalók csoportjának, illetve az informális gazdaságban foglalkoztatottakénak.

 

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: A Néma Tanúk felvonulása a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen részeként 2018.11.25. / Markoszov Szergej, Mérce