Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szijjártó: a kormány 23 milliárd forint támogatást ad külföldön sikeres magyar vállalatoknak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Facebookon, egy repülőről jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy a kormány 23 milliárd forintos támogatási programot indít külföldön is sikeres magyar vállalatok számára, annak érdekében, hogy még hangsúlyosabban jelen tudjanak lenni más országok piacain.

Szijjártó a videóban úgy fogalmazott, egy új világgazdasági verseny jön létre a koronavírus-járvány következtében, ami komoly lehetőségeket tartogathat Magyarország számára, hiszen nálunk az export alapvetően meghatározza a gazdaság teljesítményét.

Hozzátette, számos olyan magyar vállalat van, ami már eddig is rendkívüli exportteljesítményt ért el, további növekedésük pedig már csak akkor lehetséges, ha külföldön is nagyobb jelenlétre tesznek szert, azaz gyárat építenek, és a termelési folyamatok legalább egy fázisát is más országba viszik.

Éppen ezért a kormány 23 milliárd forintot szán arra, hogy a magyar vállalatok külföldi exportja még jobban növekedjen, ebből egy vállalat maximum 3 milliárd forint támogatást kaphat – jelentette be a külügyminiszter.

„Jogosan adódhat a kérdés, hogy miért azt támogatjuk, hogy ezek a vállalatok külföldön hozzanak létre beruházásokat? Azért, mert ezek a beruházások növelik az adott vállalat exportteljesítményét, ezáltal Magyarországon is létrehoznak újabb munkahelyeket, a vállalat magyarországi tevékenységét is erősítik a külpiaci sikerek” – mondta el Szijjártó a videóban.

A légtérből jelentjük: újabb támogatási program indul az exportáló magyar vállalatoknak.

Jelentkezés 👉🏻 HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. július 21., kedd

Ez a támogatás pontosan illeszkedik azoknak a programoknak a sorába, amikkel a kormány a nagytőkét és a nagyvállalatokat támogatja. Éppen nemrég írtuk meg, hogy 2020 első félévében összesen több mint 43 milliárd forint támogatást utaltak ki 14 nagy cégnek, ami pedig a koronavírus-járvány miatti válsághelyzetet illeti: a külügyminiszter múlt hónapban azt jelentette be, hogy az EU beleegyezésével olyan magyarországi vállalatokat támogathat a kormány, amelyek ugyan veszteséget szenvedtek el a világjárvány miatt, de a munkahelyek megvédése érdekében legalább 560 millió forintnyi beruházást, fejlesztést hajtanak végre. De már áprilisban, a gazdaságvédelmi tervek bejelentésekor is azt tapasztalhattuk, hogy az ország vezetői inkább a vállalatok segítésére fókuszáltak.

Mindeközben a világjárvány hatására létbizonytalanságba kerülő emberekkel már nem ennyire bőkezű a kormány: az egyetlen közvetlen pénzbeli támogatás az egészségügyi dolgozóknak járó 500 ezer forint volt, ezen kívül tényleges segítségnyújtás helyett Orbán főleg a közmunkát és a katonaságba való belépést ajánlotta azoknak, akik elvesztették állásukat a visszaesés következtében. A GKI adatai szerint Magyarországon június elsejéig országosan 160-170 ezer fő maradt munka nélkül.

Címlapkép: MTI/KKM/Borsos Mátyás