Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás: elmarad az augusztus 20-i ünnepség és a tűzijáték, jön a külföldi regionális járványügyi besorolás

Ez a cikk több mint 3 éves.

A kormány tegnapi ülése után – amely során főképp a járványügyi helyzettel foglalkoztak – ma is Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A járványügyi felkészültség során ugyanis hétről hétre áttekintik, hogy indokolt-e a jelenlegi szabályokon változtatni.

Július 9-én jelentette be Gulyás, hogy mivel a környező országokban viszont sorra aggasztó adatok láttak napvilágot, a határok ugyan nyitva maradnak, de a beutazás feltételein szigorítani fognak. Július 12-én korlátozásokat vezettek be, három kategóriába sorolva az államokat: vörös, sárga és zöld színnel jelölik őket a határátlépés kockázatát tekintve attól függően, hogy hol mennyire súlyos az átfertőzöttség. Ezt vizsgálták most felül: a kormány ezután is hétről hétre áttekinti majd, hogy a besoroláson indokolt-e változtatni, ha valahol gyorsan romlik a helyzet, akkor kormányülés nélkül, miniszteri jóváhagyással változtathatnak egy-egy ország besorolásán.

Ám mivel egy országon belül területenként is eltérő lehet a fertőzöttség, ezért a kormányrendelet módosítása szerint bevezetik a regionális besorolás lehetőségét, amely alapján különböző országrészekre különböző szabályokat állíthatnak fel.

Gulyás szerint Magyarországon az aktív fertőzöttek száma még mindig csökken, a régió egyik „legvédettebb országa” vagyunk. A védekezés eredményességéhez viszont az eddig bevált szabályokat is be kell tartani, tehát a maszkviselés továbbra is kötelező az üzletekben és a tömegközlekedésen.

A tervezett Szent István-napi ünnepség (augusztus 20.) elmarad, tűzijáték sem lesz.

A döntést a kormány indokoltnak látja, ugyanis úgy tartják, hogy a legnagyobb fertőzésveszélyt a tömegrendezvények hordozzák.

Ennek fényében az ötszáz fő feletti zenés-táncos tömegrendezvények tiltásán augusztus 15-ig nem kívánnak változtatni.

Azt viszont megértik, hogy a korlátozások rosszul érintik a magyar zeneipari szereplőket, ezért számukra német példára támogatási rendszert terveznek kidolgozni.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos