Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pofon a trumpi energiapolitikának: olajvezeték ellen, őslakosok mellett döntött a szövetségi bíróság

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Amerikai Egyesült Államokban szinte példátlan módon szövetségi bíróság mondta ki, hogy a Dakota Access olajvezeték működését be kell szüntetni, a benne található olajat pedig harminc napon belül el kell távolítani – írja a Magyar Természetvédők Szövetségének blogja.

Őslakosok és környezetvédő aktivisták hosszú évek óta küzdenek a vezeték építése és használata ellen, így az ítéletet hatalmas sikernek értékelik – a fosszilis projekteket támogató Trump kormányzat azonban láthatóan frusztrált az eredmény miatt.

 

A vezeték lekapcsolását azért rendelte el a szövetségi bíróság, mert a az Egyesült Államok Műszaki Hadteste hiányos környezetvédelmi hatástanulmány alapján adott engedélyt a Standing Rock rezervátumon áthaladó vezeték építésére. E szerint az Oahe tó alatti, Észak- és Dél-Dakota területén található szakasz a problémás, viszont emiatt a teljes csővezeték működését le kell állítani.

A CNN idézi az ügyben eljáró James Boasberg bírót, aki szerint

„a súlyos környezeti következményektől tartva a közeli rezervátumok amerikai indián törzsei évekig küzdöttek a szövetségi engedélyek érvénytelenítéséért, melyek értelmében a Dakota Access vezeték olajat szállíthatott a tó alatt. Ma végre elérték céljukat – legalábbis egy időre.”

A bíró ezzel arra utalt, hogy a döntés szerint a cégnek 13 hónapja van arra, hogy leadja a hatástanulmányt, ami alapján engedélyezhetik a vezeték működését egy később lefolytatandó eljárásban, így egyelőre nem gátolták meg örökre a Bakken palaolaj-mezőről 1 886 kilométer hosszan olajat szállító vezeték működését.

A vezetéket fejlesztő Energy Transfer természetesen felszólalt az ítélet ellen, mondván a bíróság túllépte a hatáskörét, és meg is fogja támadni a döntést, ez azonban nem változtatott azon, hogy a cég értéke hét százalékot zuhant a szövetségi bíróság döntése után.

Mike Faith, az Álló Szikla sziú törzs prominense a döntésről elmondta,

„történelmi nap a mai az Álló Szikla sziú törzs, és a rengeteg ember számára, akik támogattak minket a vezeték elleni küzdelemben. Ezt a vezetéket itt soha nem szabadott volna megépíteni. Ezt már kezdetektől fogva mondtuk nekik.”

Az Energy Transfer mellett a Trump kormányzat is élesen – a zöldlobbi népszerű, összeesküvés-elméletekre hajazó toposzát használva – kritizálja a döntést, Dan Brouillette energiaügyi miniszter szerint

„csalódást keltő, hogy egy állások ezreit és gazdasági tekintetben dollármilliókat biztosító energia-infrastruktúra projektet ismét leállított a komoly támogatásokat élvező környezeti lobbi, az agendájuk támogatására használva nemzetünk bírósági rendszerét.”

Bob McNally, a Bush-kormány energiaipari tisztviselője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a bírósági döntés utóélete nagyban függ a novemberben esedékes elnökválasztások eredményétől is. Véleménye szerint amennyiben Trumpot újraválasztják, a vezetéket minden bizonnyal ismét engedélyezni fogják, akár a környezetvédelmi törvény átszabása árán is, miután a jelenlegi kormányzat nagyban épít a fosszilis energia-projektekre. Ezzel szemben úgy látja, amennyiben Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje győzedelmeskedik, a vezeték „gyakorlatilag halott”.

A vezeték építését kezdettől fogva erős kritikák és komoly ellenállás övezte, azonban 2017-ben így is beindulhatott rajta a kőolajszállítás – ami környezetvédők és őslakos aktivisták szerint veszélyezteti a természetes vizek tisztaságát, és szent helyeken, temetőkön halad keresztül.

Az olajipari lobbi azonban ezidáig végig erősebb volt az aggályoknál, ahogy ezzel egyébként el is dicsekedtek prominens lobbisták egy kiszivárgott hangfelvétel alapján, többek között épp a Dakota Access vezeték sikerére és kormányzati támogatására hivatkozva.

Ugyanakkor kialakulni látszik egy tendencia, miszerint az Egyesült Államok szövetségi bíróságai keményebben érvényesítik a környezetvédelmi törvényeket a fosszilis energiaprojektekkel szemben: a legfelsőbb bíróság megerősítette egy alsóbb rendű bíróság döntését, mely felfüggeszti a Keystone XL vezeték környezetvédelmi engedélyét.

Emellett a Keystone esetében is eljáró montanai Brian Morris bíró kilátásba helyezte, hogy Egyesült Államok-szerte további 70 olajvezeték-projekt megvalósítását is akadályozni fogja, miután egyetért környezetvédőkkel abban, hogy az Egyesült Államok Műszaki Hadteste túlságosan könnyen adott engedélyt olyan projektekre, melyek veszélyeztetik egyes régiók vizeinek tisztaságát.