Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiszivárgott felvételen dicsekszik az amerikai olajlobbi a klímavédelem és a gyülekezési szabadság elleni tetteivel

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az AFPM (American Fuel & Petrochemical Manufacturers), hagyományosan az egyik legerősebb washingtoni lobbiszervezet vezetője az Intercept által megszerzett, kiszivárgott előadásban azzal dicsekedett, ők érték el, hogy immár bűncselekmény olajvezetékek építése ellen tüntetni az USA-ban.

A 2016-os politikai év egyik legkeményebb, és legerősebb baloldali eseménye volt az észak-dakotai Standing Rocknál, a helyben élő őslakosok ivóvizét a tervek szerint erősen beszennyező Dakota Access olajvezeték elleni tüntetéssorozat. A kitelepült tiltakozók hetekig, sőt egy hónapig is megakadályozták, hogy a munkások tovább építsék a vezetéket, az egész országból érkeztek a helyszínre baloldali aktivisták, őslakos törzsek sőt, Wesley Clark egykori NATO főparancsnok iraki veterán fiának vezetésével még baloldali veteránok is, akik felesküdtek a Standing Rock-i törzsek védelmére.

Nem sokkal a rohamrendőrséggel eszkalálódó összecsapások sorozata után azonban Barack Obama leköszönő elnök hirtelen büntetendővé tette az ellenállást Standing Rocknál. A most kiszivárgott hangfelvétel szerint mindez a Chevront, ExxonMobilt, Koch Industriest és Valero Technique-t is képviselő AFPM érhette el elsősorban:

Még júniusban Derrick Morgan egy zártkörű konferencián állította azt, hogy az Obama törvény, amely közterületen betiltja a „kritikus infrastruktúrák” megszállását, börtönbüntetést ró ki az ezt megszegőkre, valamint minden kárt megfizettet velük, valójában az ő ötletük és sikerük volt.

Arról is beszámolt hogy az AFPM tavaly 30 millió dollárt költött arra, hogy a Kongresszus ne fogadja el a károsanyag-kibocsátásra kivetendő, általános, szövetségi adó tervét sem, pedig ez fontos lépés lett volna a klímakatasztrófa elleni harcban.

A konferencián ugyancsak résztvevő egyik jól menő ügyvédi iroda képviselője egyenesen úgy mutatta be Morgant, mint aki maga is ír törvényjavaslatokat, és azokat konyhakészen teszi az olajlobbi által megfizetett képviselők és szenátorok elé, akik aztán beterjeszthetik azokat.

Demonstrációképpen a konferencián résztvevő cégvezetők és részvényesek még kaptak is másolatokat a Standing Rocki tüntetőket kriminalizáló „modell-törvénytervezet” eredeti szövegéből.

Egy konzervatív politikai vállalkozás, az American Legislative Exchange Council (ALEC), ugyanis épp azzal foglalkozik, hogy a törvényeket valójában író lobbistákat összekösse különböző, republikánus képviselőkkel, akik azután azokat majd válozatlanul benyújtják a törvényhozásban.

Morgan részletesen elemzi is a javaslatot, hiszen, mint mondta az ALEC-törvénymintájárhoz ők küldtek a képviselőkhöz ajánló kísérőlevelet. Felhívja hallagtósága figyelmét, nem volt elég csupán a Standing Rocknál demonstráló egyéneket megfélemlíteni, de ezt tették az „embereket bátorító” civil szervezetekkel is, akik csillagászati anyagi büntetéseket is kaphattak a „Kritikus Infrastruktúrát Védő Törvény” elfogadása után.

A fő probléma a 2016 decemberében elfogadott törvénnyel, hogy a békés, passzív ellenállást is széles értelemben bünteti. Nem „rongálók” tüntettek ugyanis Standing Rocknál, hiszen mindez már az akkori tiltakozáshullám előtt is súlyosan büntetendő volt. Az új, lobbisták által írt törvény viszont az olajvezetékek elleni békés tiltakozást is „rongálássá, agresszióvá” minősítette át.

Az Egyesült Államok törvényei szerint egyébként a képviselők bármennyi lobbipénzt elfogadhatnak, és semmiféle törvény nem tiltja azt sem, hogy olyan szakterületi bizottságban üljenek, ahol az őket pénzelő nagyipari vállalatok, cégek regulázása lenne a fő feladatuk, miközben éppen tőlük kapnak pénzt.

Így azután azt sem tiltja meg semmi, hogy ezeket a, jellemzően a wasingtoni K-Streeten gyülekező lobbicégek által írt törvényjavaslatokat változatlanul benyújtsák, így sok képviselő egyszerűen ezeknek az érdekcsoportoknak a biodíszlet-szerű bábjává válik, ezért pedig busás jutalmat kap.

Alexandria Ocasio-Cortez demokratikus szocialista képviselő nemrégen egy kognresszusi meghallgatáson demonstrálta, milyen mértékben legális az USA-ban az effajta korrupció, akár – mint látjuk – a gyülekezési szabadság megnyirbálása esetén is.

Ráadásul az AFPM nem csupán a szövetségi, de állami szinten is sok helyne átvitte ugyanezt a törvényjavaslatot. Missouri, Wymoing, Iowa és Dél-Dakota is elfogadott olyan helyi törvényeket amelyek 10.000 és 100.000 dollár között büntetik a Standing Rockhoz hasonló tiltakozásokat, most Oklahomában és Pennsylvaniában készítenek elő hasonló törvényjavaslatokat – mindet ugyanerre az egy mintára.

Ahogyan azt az Intercept is  megjegyzi, az AFPM, mint szervezet gazdálkodása egyáltalán nem átlátható, és nem is sejteni, pontosan milyen cégektől mennyi pénzt kap, és mennyi „sötét pénzhez” jutnak hozzá évente.

Címlapkép: Wikipédia