Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minimálbér alatti fizetségért, vírusveszélyes körülmények között készültek az egyik legnagyobb fast fashion webshop ruhái

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Boohoo nevű, online, fast fashion ruhaboltot üzemeltető cég ígéretett tett arra, hogy kivizsgálja, beszállítói milyen üzemekben állítják elő a termékeiket, írja a Guardian. Ez azután történt, hogy egy, a brit Sunday Times magazinnál dolgozó riporter kinyomozta: az ott árult ruhákat 3.50 fontos órabérben dolgozó munkások varrják (miközben a helyi minimálbér a 25 év felettiek számára 8.72 font lenne), ráadásul olyan munkakörülmények között, amelyek elősegítik a koronavírus terjedését.

A lap beszámolója alapján a Boohoo forgalma a világjárvány okozta karanténhelyzet alatt jócskán megnőtt, hiszen a szociális távolságtartás szabályai miatt a vásárlók nagy része interneten keresztül rendelt termékeket. A cég részvényei a beszállítókról szóló hírek hatására viszont mintegy kilenc százalékot estek.

A cégnek még azt is ki kell derítenie, pontosan kikkel varratják a beszállítóik a ruhákat: a szóban forgó, leicesteri gyárat a lap szerint korábban a Jaswal Fashions használta, akikről még 2014-ben, egy befektetőknek küldött levélben határolódott el a cég. „Úgy tűnik, már egy másik vállalat használja a Jaswal korábbi épületét, jelenleg azt próbáljuk kideríteni, pontosan kicsoda”, írta a Boohoo, hozzátéve, hogy a felülvizsgálják a kapcsolatot az összes beszállítójukkal, emellett pedig arra kérik őket, hogy többet ne rendeljenek szállítmányt a leicesteri gyárból.

Leicester az elmúlt egy hónapban alakult covid gócponttá, amelyhez feltehetően a városban üzemelő ruhagyárak rossz munkakörülményei is hozzájárultak – a zsúfoltság és a meglehetősen laza védekezési szabályzat miatt könnyedén terjedhetett a koronavírus.

Leicesterben a hivatalos statisztikák szerint az elmúlt hét napban mintegy 140 új esetet regisztráltak.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk a Mércén: az elmúlt hetekben világszerte sorra alakulnak ki újabb fertőzött pontok: a legutóbb Németországban, egy húsipari üzemben fertőzödtek meg tömegesen vendégmunkások, akik a leicesteri gyárhoz hasonlóan, zsúfolt munkakörülmények között dolgoztak.

Címlapkép: Kép: Flickr