Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mégsem vehetnek majd fel hitelt az önkormányzatok az adóbevételek pótlására

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem lehet majd likviditási hitelfelvétellel pótolni az önkormányzatoknak az iparűzési adó feltöltési kötelezettségének eltörléséből és a koronaválságból keletkező adóbevétel-kiesést, tudta meg a Népszava. A lap arról ír, hogy a kormány egy újabb salátatörvény-javaslatba bújtatva még a törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén visszavonta korábbi, erre tett javaslatát. Az érvelés szerint ezzel kívánják megakadályozni, hogy az önkormányzatok a válság következményeként „eladósodjanak.”

Ha az újabb módosítás jelenleg elfogadott formájában megy át a parlamenten, az azt jelenti, hogy miközben a feltöltési kötelezettség átmenetileg megszűnik, az így kieső bevételt az önkormányzatoknak „saját hatáskörben” kell pótolniuk, kormányzati segítségre még hitel formájában sem számíthatnak majd.

Az újság emlékeztet, a járvány után döntött a kormány a feltöltési kötelezettség eltörléséről, ami azt jelenti, hogy idén decemberben a vállalkozóknak már nem kell előre megsaccolt módon iparűzési adójuk 90%-át befizetni decemberre. A rendelkezés az érintettek körében népszerű, az eddigi rendszerben ugyanis, ha az bevételt a vállalkozó decemberben rosszul becsülte meg, és májusig még több mint az eredeti összeg tíz százalékánál nagyobb az eltérés, májusban mulasztási bírságot kellett fizetniük.

Becslések szerint a rendelkezés 80-85 milliárd forintnyi adót hagy átmenetileg a vállalkozásoknál, az önkormányzatoknak viszont mindez akár százmilliárdos kiesést is jelenthet az idei büdzséjükből.

Ráadásul az ellenzéki vezetésű városoknak és falvaknak nem ez az első megszorítás, amivel szembe kell nézniük. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere például egyszerűen „Budapest-adónak” nevezte el azt a korábbi kormányintézkedést, amelynek értelmében a járvány után a fővárosi önkormányzat úgynevezett „szolidaritási adóját” négyszeresére emelték meg, a gépjárműadót elvették, és a szemétszállítás ügyében is anyagi vitáik keletkeztek az állami kukaholdinggal.

A 2021-es költségvetés tervezetének megjelenése óta a kormány és az önkormányzati rendszer mélyülő konfliktusos helyzetbe keveredett, annak előirányzott számai ugyanis pártállástól függetlenül minden helyhatóságnak komoly megszorításokat jelentene.

Karácsony mellett a kistelepülések részéről Halmi József, Győrtelek polgármestere a kistelepülések szövetsége részéről nyilatkozatban ítélte el a költségvetési tervek ellen, Siófok, Tatabánya és Érd ellenzéki polgármesterei nemrég a parlament költségvetési bizottságában tiltakozott ellenük. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere pedig arról is nyilatkozott, hogy a város költségvetése egészen addig kiegyensúlyozottnak számított, amíg a járvány és a nyomában a kormány által elvett adók nem okoztak újra súlyos helyzetet.

A kormány eközben folyamatosan tagadja, hogy bármilyen szempontból nehéz helyzetet okoztak volna a járvány utáni intézkedésekkel a településeknek. Orbán Viktor korábban arról is beszélt, szerinte 2021-ben az önkormányzatok bevételei egyenesen még növekedni is fognak.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt