Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét csődközeli helyzetben a fővárosi közterület-fenntartó, az állami kukaholding 3,6 milliárdot követel tőlük

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nem csupán nem fizetett ki a szemétszállításért országosan számlázó Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) 3,6 milliárd forintnyi beszedett, és a Fővárosi Közterület-fenntartót megillető díjat, de „hulladékkezelés” jogcímén még pont ennyi pénzt is követel vissza az FKF-től.

Tüttő Kata, a főváros szocialista városüzemeltetési főpolgármester-helyettese tegnap Facebook-bejegyzésében számolt be arról, hogy az állami Zrt. az év eleje óta az FKF hatósági területén összesen 14 milliárd forintnyi szemétdíjat szedett be, ennek az összegnek az egészét a hulladékszállítást ténylegesen végző FKF-nek teljességgel meg kell térítenie számlák ellenében.

Erre az a megállapodás kötelezi őket, amelyet a kormány még Tarlós István főpolgármestersége idején kötött a fővárossal, de amellyel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi az új városvezetésnek küldött levelei többször leszögezték, változatlanul érvényben lévőnek fogadják el.

A helyzet eredetileg azért állt elő, mert a budapestiek által, eredetileg az FKF-nek befizetett szemétdíjat néhány éve már az NHKV kezeli, a befolyt bevételt pedig elvileg továbbra is teljes egészében az FKF működésére kellene fordítani, Karácsony Gergely megválasztása óta azonban, különböző, számlázási problémákra hivatkozva, az NHKV ezt rendszeresen csupán késedelmesen végzi el.

A most kialakult helyzet Tüttő szerint egyenesen csőddel fenyegeti a főváros közterület-fenntartó cégét, amelynek következményeként éppen egy járványos időszakban, sok helyen a szemetet sem tudná a cég időben és hatékonyan elszállítani. Mártha Imre, az FKF ügydöntő felügyelő-bizottságának elnöke a Népszavával azt közölte, az FKF továbbra sem ismeri el a nemzeti kukaholding 3,6 milliárdos követelésének jogosságát, helyette inkább arra kérte az állami céget, végre fizesse meg nekik a tavaly már megígért 3,6 milliárdos elmaradását. Mártha szerint mostani hozzáállásával ugyanis az NHKV mind Gulyás, mind Orbán Viktor korábbi ígéreteit figyelmen kívül hagyta.

Az FKF éves költségvetése 2019-ben mintegy 31 milliárd forint volt, így tehát a tény, hogy a tavalyi 14 milliárdból csupán 10,4 milliárd forintot láttak vissza az államtól, és az, hogy az idei szemétdíjakból még egy fillért sem kaptak meg tőlük, jelentős anyagi hátrányba sodorta az amúgy nélkülözhetetlen szolgáltatást nyújtó önkormányzati társaságot. Mártha azt ígérte a Népszavának, még ebben a helyzetben is megpróbálják „rendkívül szigorú költséghatékonysággal” a felszínen tartani a közterület-fenntartót.

Mártha felidézte a napilapnak, a teljes helyzetet egy az FKF és az akkor megalakuló NHKV közötti, 2016-os szerződés 2019-es lejárta okozta. Hangsúlyozta, hogy az FKF kész akár a 2016-os szerződés teljes, szövegszerű megújítására, és aláírására is, az NHKV vezetése azonban mindeddig ettől elzárkózott. Így alakult ki tavaly is az a helyzet, hogy az állami kukaholding az FKF területén beszedett díjakból több tízmilliárdot nem utalt át nekik, így már korábban is csődhelyzet, és Budapest ellátatlanul maradása fenyegetett.

Gulyás Gergely miniszter a helyzetet korábban azzal magyarázta, hogy Karácsony Gergely szerinte jelentős díjemelést akar elérni, ezt a kormány elutasítja. A főváros azonban határozottan tagadott minden ilyen tervet, a kormány azonban még a mostani szemétdíj mérték átgondolását is javasolta az ellenzéki főpolgármesternek.

(Képünk illusztráció, korábbi helyzetet ábrázol).

Címlapkép: MTI/Mónus Márton