Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megállapodott a főváros és az FKF: 10 és 7 százalékos béremelést kapnak a dolgozók

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megállapodott a főváros a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. és a főváros a cég 2020-as béremeléséről: március elsejétől a fizikai dolgozók 10, a szellemi dolgozók 7 százalékos béremelést kapnak.

Karácsony Gergely elmondta, a főváros új vezetése tisztában van azzal, hogy

magas színvonalú közszolgáltatásokat csak megbecsült munkavállalóktól lehet elvárni, valamint az FKF minden munkatársának „kiemelten fontos szerepe lesz a tiszta és zöld Budapest megteremtésében”.

Utóbbihoz szükséges a város köztisztasági állapotának javítása, a hulladékképződés csökkentése és az újrahasznosítás arányának növelése – mondta a főpolgármester.

Karácsony arról is beszélt, hogy a városvezetés szerint ahhoz, hogy a várostisztasági céljaikat el tudják érni, szükség lenne arra, hogy az FKF visszaszerezze az autonómiáját és a fővárosiak által befizetett közszolgáltatási díjakat valóban teljes mértékben fel tudják használni a megnevezett célok eléréséhez. Elmondása szerint „nagyon nagy” terveik vannak az FKF-fel, de egyelőre ezeket a terveket a „kukaholding rendszere” korlátozza – megítélésük szerint ez Budapesten nem vált be.

Egy korábbi megállapodás értelmében a vezérigazgató, a vezérigazató-helyettesek, a főigazgatók, az igazgatók, az osztályvezetők és az üzemegység-vezetők nem részesülnek bérfejlesztésben. Akkor az FKF vezetősége és a szakszervezet képviselői január-februárra egyszeri, összesen fejenként bruttó 50 ezer forint összegű kompenzációban is megállapodott, ez az FKF mostani sajtóközleményében is szerepel.

Király András szakszervezeti titkár és Szalmásy Miklós FKF-vezérigazgató egyaránt elismerően szólt a hétfőn aláírt megállapodásról. A vezérigazgató szerint a mostani bérmegállapodás segíti a munkaerő megtartását és ezzel az évek óta munkaerőhiánnyal küzdő vállalatot, és egyben ahhoz is hozzájárul, hogy „kvázi életpályamodellt kezdjenek felvázolni” a dolgozóknak.

A béremelésen túl a megállapodás az egyösszegű „Budapest-jutalom”, valamint a „Budapest-pótlék” bevezetéséről is szól – utóbbit a legalább két éve a társaságnál dolgozó munkavállalók számára a munkaviszonyban töltött idejük alapján folyósítják. Emelkedik az éves jutalom összege is, bruttó 270 ezer forint lesz.

December végén Facebook-posztban jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, hogy másnapi hatállyal felmenti a korábbi FKF-vezérigazgató Nagy László Albertet a pozíciójából. Ez azután történt, hogy Nagy annak ellenére szerződött még le sebtiben, az új közgyűlés alakuló ülése előtt két évre egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó céggel hulladékszállításra, hogy szerződéskötési moratóriumot hirdettek. Az akkor kötött szerződés értelmében a Hungaropec Ipari Hulladékkezelő Zrt. 2021. november végéig szállíthatja a főváros ipari hulladékát.

(MTI, Mérce)
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán