Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Havat nem takarított, de Mészáros Lőrinccel leszerződött: Karácsony kirúgta az FKF vezetőjét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Facebook-posztban jelentette be ma este Karácsony Gergely, hogy felmenti Nagy László Albertet, a Fővárosi Közterület-Fenntartó vezérigazgatóját pozíciójából – írta az Index.hu. Karácsony bejegyzésében úgy fogalmazott, a felmentés holnapi hatállyal lép életbe.

A főpolgármester a fővárosi cég vezetőjének menesztéséről szóló hír alá a HVG cikkét linkelte, miszerint Fővárosi Közterület-Fenntartó annak ellenére szerződött még le sebtiben, az új közgyűlés alakuló ülése előtt két évre hulladékszállításra, hogy szerződéskötési moratóriumot hirdettek.

Nem is akárkivel, egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég felé kötelezte el Nagy László Albert az FKF-et.

Ez pedig érthető okokból nem különösebben nyerte el Karácsony – és vélhetően az ellenzéki többségű közgyűlés – tetszését, miután a kampányban rendszeresen nekimentek a kormánypárti oligarcháknak, többek között a Tiborcz-adó néven emlegetett, luxusingatlanokra kivetendő különadóval.

Az ellenzék kampányában rendszeresen felmerült a Fidesz-közeli cégekkel kötött szerződések felülvizsgálata is, így különösen fájó pont lehet a jelenlegi vezetés számára, hogy az egyik fővárosi cég épp az utolsó pillanatban kötött egy ilyet.

A szerződés értelmében egyébként Mészárosék megkapták

„a cég hulladékhasznosító művének négy kazánjához tartozó füstgáztisztító berendezésekben keletkező pernye és füstgáztisztító maradékanyag elszállítására”

vonatkozó megbízást.

A Hungaropec Ipari Hulladékkezelő Zrt. pedig – miután 20 plusz opciósan 5 ezer tonna hulladék elszállítására pályázott – érdekes módon pontosan olyan árajánlatot adott, mint ami a vállalat előzetes becslése volt, ez pedig nem kevesebb, mint

1,479 milliárd forint, amennyiben az FKF nem él a plusz 5000 tonnás opcióval.

Ezért az összegért a Hungaropec 2021. november végéig szállíthatja a főváros ipari hulladékát. Az egyedüli induló cég tulajdonosa egyébként az a V-Híd Zrt, mely felett 2018 februárjában szerzett kizárólagos irányítást a Mészáros-csoport.

Karácsony korábban is kritizálta a vállalat működését: a hétfői hóhelyzet, mely egyébként nem volt különösebben drámai, térdre kényszerítette a fővárost, miután az FKF nem tudott úrrá lenni rajta.

A helyzetről többek között úgy nyilatkozott,

„Nem vagyok elégedett azzal, amit az FKF nyújtott hétfőn, megértem sokak felháborodását, elfogadhatatlanul sok kellemetlenséget okozott a havazás. A szűk keresztmetszet a munkaerőhiány, nem sikerült elég embert leigazolni, ezt súlyosbítja az elavult géppark. De a kibúvóknak ilyenkor nincs helyük, tudom, az ügy kezelésében elégtelent kapott a cég, ennek lesz következménye.”

via Index
Címlapkép: MTI Fotó: Soós Lajos