Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

ENSZ-főtitkár: az USA, Kína és Oroszország között még sosem volt ilyen rossz a viszony

Ez a cikk több mint 3 éves.

A klímaváltozás és a koronavírus-járvány idején a világnak globális vezetésre lenne szüksége – állítja a három európai lapnak (El País, Die Welt, La Tribune de Genève) adott interjújában az ENSZ főtitkára, António Guterres.

„De sajnálatos módon ahol van hatalom, ott nincs vezetői készség, és ahol van vezetői készség, onnan hiányzik a hatalom” – teszi hozzá.

A portugál származású politikus az interjúban értékeli az Egyesült Nemzetek Szervezetének, illetve csatolt ügynökségeinek járvány idején tanúsított teljesítményét. Elismeri, hogy az ENSZ egy belső ellentmondásoktól terhelt, bürokratikus szervezet, amelynek a cselekvési képessége sokszor erősen korlátolt.

Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a járvány idején 64 ország 110 millió lakóját segítették, a fejlődő országokban összesen 250 millió védőfelszerelést osztottak szét, és 69 ezer köbméternyi orvosi felszerelést biztosítottak. Mindezt gyorsan és hatékonyan – teszi hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet elleni amerikai vádakat – amelyek hátterét mi is elemeztük – hárította: meglátása szerint szó sincs arról, hogy a WHO Kína érdekében elkendőzte volna a járvány valós veszélyét. Ugyanakkor azt elárulta: az ilyen nemzetközi szervezetek csak akkor tudnak bármit elérni, ha az államok együttműködnek velük, így a legelső pillanattól fontos volt, hogy biztosítsák a kínai kormányzat együttműködési hajlandóságát.

A WHO körül kialakult konfliktus azonban csak egy a globális együttműködés nehézségei közül. Amelyek fő okát abban látja, hogy az Egyesült Államok, Kína és Oroszország között a viszony „diszfunkcionálisabb”, mint valaha volt. Ez pedig lehetetlenné teszi, hogy az ENSZ fontos ügyeket képviseljen és a nemzetközi közösséget közös célok felé mozdítsa el.

Ebben az egyenletben Gutteres fontos szerepet adna az Európai Uniónak. Szerinte ugyanis az EU sok tekintetben, például a klímaváltozás terén, más országok előtt jár, de ami még fontosabb, az EU lehet képes megakadályozni, hogy a nemzetközi politika két szuperhatalom, az USA és Kína versengésére egyszerűsödjön.

A palesztin területek Izrael által tervezett elcsatolásával kapcsolatban úgy fogalmazott: „az annexió a nemzetközi jog súlyos megsértése, és ebben az esetben a globális és regionális stabilitás elleni fenyegetés is.” Reményét fejezte ki, hogy sikerül újra tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket a kétállami megoldás érdekében, amely továbbra is az ENSZ hivatalos célkitűzése.

(via El País)