Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Müller Cecília szerint bár „történtek szabálytalanságok”, nem a vírus elleni intézkedések miatt halt meg az esztergomi nő

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szakmai és dokumentációs szabálytalanságok is történtek a tatabányai Szent Borbála Kórházban, de nem volt köze a koronavírus-járványhoz annak az esztergomi nőnek a halálához, akiknek a történetetét májusban mutatta be az MSZP egy videóban – erről még vasárnap adott ki közleményt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap az MTI-n keresztül.

Mint arról május végén a Mérce is beszámolt, édesanyja elmondása szerint azért halt bele agyhártyagyulladásba egy 32 éves esztergomi nő, mert a járványhelyzet következtében elrendelt átszervezések miatt nem kapott időben kórházi kezelést. Az eset még április végén történt, majd azért kapott nagyobb figyelmet, mert Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője májusban elment az elhunyt nő édesanyjához, aki egy videointerjúban felelevenítette a történteket. Az agyhártyagyulladásba belehalt Reginát – hiába voltak nem a koronavírusra jellemző tünetei – először hazaküldték a kórházból negatív vírusteszttel, majd állapotának romlását követően csak a nyolcadik intézmény tudta fogadni őt, amikor ismét kórházba kellett szállítani.

Bangóné többször is szembesítette az esettel a Parlamentben Kásler Miklós emberi erőforrásminisztert, aki azonban mindig elhárította az MSZP-s képviselő által megfogalmazott vádakat.

Szombaton aztán sajtótájékoztatót tartott a politikus, amelyen azt állította: a Nemzeti Népegészségügyi Hivatal hamis jelentéssel próbálja eltussolni az agyhártyagyulladásban elhunyt Regina tragédiáját.

Vasárnap kiadott közleményében az NNK úgy reagált: az országos tisztifőorvos visszautasítja Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő vádjait.

A közleményben azt állítják: az NNK „széleskörű és rendkívül alapos szakmai vizsgálatot folytatott” a tragikus hirtelenséggel elhunyt fiatal esztergomi nő ügyében.

Tájékoztatásuk szerint a lefolytatott vizsgálat négy szakmai terület – neurológia, infektológia, aneszteziológia és intenzív terápia, valamint oxyológia – országos szakfelügyelő főorvosának bevonásával történt, akik „szakmailag megalapozott és megkérdőjelezhetetlen véleményt” alkottak.

Ebből kiderült, hogy szakmai és dokumentációs szabálytalanságok is történtek a tatabányai Szent Borbála Kórházban,

de szerintük egyértelműen kiderült az is, hogy a koronavírus-járványnak és az azzal kapcsolatos intézkedéseknek semmi köze nem volt a nő halálához – írták.

Azt, hogy pontosan milyen szabálytalanságok történtek, a közlemény nem részletezi. A kommünikében csak annyi áll:

„Ezért az NNK visszautasítja Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő alaptalan vádjait, miszerint az NNK hamis vagy áljelentést készített volna, és azt is, hogy Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének bármilyen befolyása is lett volna a neves szakértők által készített jelentésre. A vizsgálati jelentés megállapításai objektív tényeken alapulnak, nem pedig feltételezéseken vagy mendemondákon”.

Címlapkép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu