Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az önként vállalt többletmunka felmondására kéri tagjait a Magyar Orvosi Kamara

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai nappal a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megkezdi az önként vállalat többletmunka és külső ügyeleti vállalások felmondásának begyűjtését és ügyvédi letétbe helyezését – derül ki a szakmai érdekvédelmi szervezet közleményéből. Az orvosi kamara úgy fogalmaz, az akció célja, hogy

„a mostani, önkizsákmányolásra épülő rendszert egy betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható és hálapénzmentes egészségügy váltsa fel”.

A szervezet azt azonban reméli, hogy az ügyvédi letétbe helyezett felmondásokat végül nem kell élesíteni, mert már a gyűjtési időszakban sikerül megegyezni a kormányzattal az egészségügyi bérrendezésről.

A mostani kezdeményezés tehát gyakorlatilag egy érdekérvényesítési eszköz, amely az egészségügyi ellátási rendszer összeomlásának veszélyével fenyegetve próbálja rávenni a kormányzatot az orvosok javadalmazásának javítására. Az akcióra a MOK országos küldöttgyűlése 2019 novemberében adott felhatalmazást, ezt májusban a kamara Területi Szervezetinek Tanácsa határozatban erősítette meg.

„Az önként vállalt többletmunka egy, az egészségügyre jellemző kuriózum: csak nevében önkéntes, valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás. Ezt a többletmunkát az orvosok önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára végzik. Felmondásáért a magyar jog szerint nem érheti hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi dolgozót” – fogalmaz a közlemény.

Az orvosi kamara arra emlékeztet, hogy egy kezdő orvos 900 forintos nettó alapbért, egy szakorvos pedig 1700 forintos nettó alapbért visz haza. Mindeközben az orvosokat jelentősen túldolgoztatják, akár heti 60-70 órát is lehúznak munkában.

„A betegek és orvosok érdeke közös: a biztonságos betegellátás, ami azonban strukturális és financiális változtatások nélkül nem lehetséges. A célunk, hogy az önként vállalt többletmunka és a külső ügyeleti vállalások felmondásával felhívjuk a döntéshozók figyelmét az egészségügyi ellátórendszer sérülékenységére és a változás halaszthatatlanságára” – mondta dr. Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a MOK aktív résztvevője a belügyminiszter által életre hívott Bérrendezéi Munkacsoportnak, és üdvözli a kormányzat bérrendezés iránti elkötelezettségét.

Azok az orvosok, akik csatlakoznának a kezdeményezéshez, és ügyvédi letétbe helyeznék a túlmunka felmondását, ezen az oldalon találnak bővebb információt: https://mok.hu/tobbletmunka.

A MOK május végén kongatta meg a vészharangot, mondván a 2021-es költségvetés tervezete nem tartalmazza az orvosok bérrendezésének fedezetét. A szervezet elnöke, Kincses Gyula levélben fordult Orbán Viktorhoz, melyben igyekszik felhívni a miniszterelnök figyelmét: a koronavírus-járvány rávilágított, hogy a magyar egészségügy rendszer pénzügyi és szerkezeti átalakítása nem várhat tovább, enélkül az ország társadalma és gazdasága rövid időn belül súlyos károkat szenvedhet.

„A magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább –a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó– 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni”

– írta Kincses, aki szerint egy átlátható, betegbiztonságot garantáló rendszer az egyik legfontosabb közérdek, amelyhez elengedhetetlen az orvosbérek hosszú ideje esedékes rendezése, hiszen magyar emberek milliói számára nem hozzáférhető a magánegészségügyi ellátás (de a jelenlegi állapotok mellett még az állami sem mindig).

Orbán Viktor április 3-án jelentette be, hogy a koronavírus-járványban rájuk szakadó plusz terhek miatt minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forintos egyszeri juttatásban részesül. A Mércének nyilatkozó egészségügyi közgazdász és ápolói szakszervezeti vezető is átgondolatlannak nevezte ezt az egyszeri támogatást. Abban egyetértettek, hogy az egészségügyi dolgozók a járvány idején tanúsított helytállásuk miatt megérdemlik ezt a támogatást, de egyszeri juttatásnál  sokkal többet jelentene, ha a bérhelyzetük javulna, és ehhez kapcsolódva az egészségügyi bértáblák egyszerűbbé, átláthatóbbá válnának.

Címlapkép: Mérce