Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Bizottság alelnöke szerint álhír az új nemzeti konzultáció egyik kérdése

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sajtótájékoztatót tartott a dezinformációról az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová. Az eseményen a politikust az Euronews arról kérdezte, fake news, vagyis álhír-e az új nemzeti konzultáció 13. kérdésének felvezetése, miszerint

„Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy megváltoztassuk az Alaptörvényünk migrációt tiltó rendelkezéseit.”

A kérdésre válaszolva Jourová elmondta:

még nem látta a konzultációs kérdőívet, viszont amennyiben valóban ez szerepel rajta, akkor a nemzeti konzultáció ezen állítása „fake news, nem igaz”.

A politikus kitért arra is, hogy nem ez az első alkalom, hogy a magyar kormány állításai udvariasan fogalmazva is félrevezetőek, és már korábban is előfordult olyan, hogy az Európai Bizottság kénytelen volt választ kiadni a magyar kormányzati kommunikációs kampányra.

Orbán Viktor május 29-én jelentette be a Kossuth Rádióban a legújabb nemzeti konzultációt, melynek témája a koronavírus, a gazdasági válságkezelés és a „Soros György-féle terv”, vagyis az „örökkötvénnyel bevezetett adósrabszolgaság” kérdése. A miniszterelnök szerint egy csendesebb időszak következik a koronavírus-járványban, és ez lehetőséget teremt a „vélemények egyeztetésére”.

Jourová mai sajtótájékoztatója egyébként az Európai Bizottság külügyi szolgálatán belül működő álhír-munkacsoport tevékenységéhez kötődően zajlott: ők orosz eredetű álhírek felkutatására és cáfolására szakosodtak, ennek keretében pedig csak az elmúlt öt évben 8693 álhírt azonosítottak.

A csoport munkájának különös aktualitást ad a koronavírus-járvány: ahogy arról a Mércén is beszámoltunk, az elmúlt hónapokban kiugró volt az álhírek száma a járvánnyal kapcsolatban, a koronavírusról mint a népirtás egy módjáról, valamint mint biológiai fegyverről szóló híresztelések már február végén több százezer emberhez eljutottak a profitorientált kattintásvadász (ál)híroldalak révén. Ezek egy része mögött feltehetően az orosz dezinformációs hálózat áll – az EB munkacsoportja is közel ötszáz esetet azonosított az elmúlt hónapokban, amely során valamely orosz kormányközeli médium hazugságokat állított a járvánnyal és az ellene való védekezéssel kapcsolatban, illetve jelentős mértékben tűntek fel 5G-ellenes rémhírek is.

Bár április közepére már a nagy techcégek is elkezdtek lépéseket tenni a koronavírussal kapcsolatos álhírek ellen, a tévképzeteket nem sikerült teljesen megfékezni. Akkor Carl Bergstrom, a Washingtoni Egyetem professzora arról beszélt, hogy bár évek óta tudni lehetett, hogy jönni fog egy ilyen vírus, arra nem számítottak, hogy a háború két fronton fog zajlani: egyrészt a pandémia ellen, másrészt pedig az összes álhír, félelem és gyűlölet ellen, amit a politikai oppurtunisták a saját megerősítésükre akarnak felhasználni.

Hasonlót mondott most az Európai Bizottság külügyi főképviselője, Josep Borrel is: szerinte a pandémia egy összeesküvésekre épülő „masszív infodémiával” párosul, ezek pedig közösen „aláássák a demokráciát, az Európai Unió és a nemzeti hatóságok hitelességét”.

(Index, Mérce)
Címlapkép: Wikimedia CC