Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: jön az új nemzeti konzultáció, a téma a koronavírus, gazdasági válságkezelés és Soros-féle adósrabszolgaság

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szokásos pénteki rádióinterjúját tartotta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban ma reggel is, a miniszterelnök többek között elmondta,

ma délután indul az új nemzeti konzultáció, a téma a koronavírus, a gazdasági válságkezelés és a „Soros György-féle terv”, az örökkötvénnyel bevezetett adósrabszolgaság kérdése.

Ezt Orbán szerint bár harminc évre vennék fel az uniós tagállamok, „nincsen lejárata”, „csak egyfolytában fizetni kell, amíg élünk, sőt, még az unokáinknak is”. Bár „berzenkedik az ösztönvilága”, ő „nem utasítja el ezt”  – helyette a magyar lakosságot kérdezi arról, hogy bevezessék-e Magyarországon.

Orbán Viktor szerint három dolognak köszönhető, hogy nem volt tömeges járvány Magyarországon: az időben meghozott döntéseknek, az összefogásnak („amit fegyelmezettségként írnak le a médiában, de többről van szó, mert nemcsak magukra vigyáztak az emberek, hanem egymásra is, ami az összefogásnak szerintem egy szép példája”), harmadrészt pedig a kiváló magyar egészségügyi szakemberekneknek.

„Mindenki elvégezte a munkáját, ez hozta szerintem a sikert”

– mondta Orbán.

A miniszterelnök a járvánnyal szembeni fegyelmezettséget, az összefogást a nemzeti konzultációkra vezette vissza – szerinte azért hajtották végre az emberek a bevezetett intézkedéseket, mert egyetértettek vele, a vélemények egyeztetésére pedig a nemzeti konzultáció lett az eszköz 2010 után. Orbán szerint mindenkinek van hangja, ennek papírra vetésével és beküldésével jöhetnek létre nagy támogatottságú intézkedések, amiket az egyetértés révén fognak követni az emberek.

„A járvány egy súlyos dolog, nem lehet vele játszani, szerintem itt az ideje, hogy bevessük a nemzeti konzultáció eszközét. Ha igaz, most egy csendesebb szakasza jön a járványnak, ez alkalmas egy nemzeti konzultáció meghirdetésére.”

Orbán számára kevés idő marad a Magyarországon kívüli események nyomon követésére, röviden kitért a Deák téri késelésre is, „az ember ezekre jobban figyel, mint a kívülről jövő hírekre”. Mint mondta, az Európai Bizottság szerdán közzétette az új hétéves költségvetési tervezetét, amihez

„hozzábiggyesztettek egy mintegy 750 milliárd eurónyi – ez annyi nulla, hogy nem is tudom végigmondani, mert lejár a műsoridő – csomagot, ami részben hitel, részben támogatás, és ami a vírus okozta gazdasági károk enyhítését kell, hogy szolgálja.”

Elmondása szerint ennek a 750 milliárd eurónak a létrehozása nem munkával történik, hanem hitelből vennék fel az uniós államok közösen – „a magyar embernek itt a piros lámpa kigyullad a fejében”. Ez elmondása szerint azt jelenti, hogy közösen vállalnának felelősséget az Európai Unió tagállamai a hitel visszafizetésre is. A miniszterelnök ennek következményeire, veszélyeire vonatkozó példaként a szlovákokat hozta fel, akiknek elmondása szerint a görögök csődbe menésekor a szlovák eurózóna-tagság miatt „olyan 400 millió eurót, olyan 150 milliárd forintot be kellett dobniuk”. Ez Orbán szerint az „Eurobond-vita”.

A miniszterelnök beszélt még a jövő évi költségvetésről is, és ezt bár nem egyszerű előre elkészíteni, de „ezért művészet a politika” – Orbán „okos emberek” meghallgatásával, az előrejelzések ismeretében a lehető legjobb tudása szerint vett részt a 2021-es költségvetés elkészítésében.

„Nem csak egy jó évünk, de egy fantasztikus évünk is lehet 2021-ben”

– zárta interjúját a miniszterelnök.

 

Címlapkép: Dominique HOMMEL/EP