Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minneapolisban nem alkalmazhatnak többet fojtogató vagy nyaki szorító műveletet a rendőrök

Ez a cikk több mint 3 éves.

Betiltják a rendőrség számára, hogy Minneapolis városában bárkit fojtófogás használatával tartóztassanak le, ha ez mégis megtörténne, a közelben tartózkodó hatósági személyeknek kötelezően közbe kell lépniük, írja a Newsweek. A rendelet annak fényében hozták, hogy május 25-én egy rendőr a 46 éves, fekete állampolgár, George Floyd nyakára térdelt, megfojtva a férfit.

A megállapodás szerint a város rendőreinek péntektől, rangra és beosztásra való tekintet nélkül be kell jelenteniük, ha azt látják, hogy egy másik hatósági személy fojtófogást vagy más, nyaki, szorító műveletet alkalmaz.

George Floyd halálának okaként az orvosok a hét elején hivatalosan is gyilkosságot állapítottak meg, az elkövető rendőr, Derek Chauvin ellen a vádat pedig harmadik fokozatúról második fokozatú, szándékos emberölésre módosították.  A harmadik fokozatú gyilkosság a minnesotai törvények szerint azt jelenti, hogy az emberölés szándékát nem lehet bizonyítani. A második fokozatnál már bizonyíték van a szándékosságra, de ide tartozik még a hirtelen felindulásból elkövetett emberölés is, az első fokozatba pedig az előre kitervelt gyilkosságok tartoznak. A második fokozatú gyilkosság maximális büntetési tétele 40 év, 15 évvel több, mint a harmadfokúé. Chauvin egy videófelvételes bizonyíték alapján még percekig térdelt a fegyvertelek Floyd nyakán azután is, hogy a férfi többször jelezte: nem kap levegőt, meg fog fulladni. A férfit igazoltatás után teperte le a négy rendőr, nem sokkal ezután, kórházba szállítás közben vesztette életét.

A gyilkosságnál jelen lévő, de a vádemelést eddig megúszó három másik rendőr ellen is vádat emeltek bűnrészesség miatt.

A fegyvertelen férfi rasszista indíttatású meggyilkolása (és ezzel kapcsolatban a rendszerszinű, rendőri brutalitás) miatt napok óta több amerikai nagyvárosban is tart a tüntetéshullám, számos városban kijárási tilalmat is elrendeltek. Az események percről percre például az NBC oldalán követhetőek, a Mérce témában eddig írt cikkei itt olvashatóak.

 

Címlapkép: Kép: Pixabay