Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már szándékos emberölés a vád George Floyd gyilkosa ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Harmadik fokozatúról második fokozatúra módosították a George Floydot meggyilkoló rendőr, Derek Chauvin elleni vádat – írja a BBC nyomán a 444.

Szintén friss fejlemény a Floyd-ügyben, hogy Chauvin eddig a vádemelést eddig megúszó társai, a gyilkosságnál jelenlévő három rendőr ellen is vádat emeltek bűnrészesség miatt.

Korábban a többi rendőrt nem, csak Chauvint vették őrizetbe, akit eredetileg harmadik fokozatú gyilkossággal vádoltak. A harmadik fokozatú gyilkosság a minnesotai törvények szerint azt jelenti, hogy az emberölés szándékát nem lehet bizonyítani. A második fokozatnál már bizonyíték van a szándékosságra, de ide tartozik még a hirtelen felindulásból elkövetett emberülés is, az első fokozatba pedig az előre kitervelt gyilkosságok tartoznak. A második fokozatú gyilkoság maximális büntetési tétele 40 év, 15 évvel több, mint a harmadfokúé.

Mi is megírtuk, hogy e hét elején hivatalosan is gyilkosságot állapítottak meg Floyd halálának okaként a boncolást végző orvosok.

Az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek George Floyd halála nyomán, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen – a Mércén az erről szóló írások ide kattintva olvashatók. A 46 éves afroamerikai férfi durva rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Négy rendőr igazoltatás után földre teperte, egyikük percekig térdelt a nyakán. Floyd levegőért könyörgött, de hiába. Nem sokkal később, a kórházba szállítás közben meghalt.

A tüntetők üdvözölték az újabb vádemeléseket. A család ugyanakkor úgy véli, hogy Chauvint első fokozatú (tehát előre megfontolt) emberüléssel kellene megvádolni.

Al Sharpton tiszteletes, fekete polgárjogi aktivista sajtótájékoztatóján azt követelte, hogy a Floyd-gyilkosság legyen szövetségi ügy, az amerikai államnak legfelső szinten kell cselekdnie, hogy a helyi hatóságok túlkapásaitól megóvják a polgárait.

A kijárási tilalom ellenére is folytatódtak csütörtökre virradóra az amerikai fővárosban, Washingtonban a Floyd halála miatti megmozdulások.

Washingtonban a Nemzeti Gárda és a városi rendőrség jelentős létszámban volt jelen a belváros utcáin, megerősítették a Fehér Ház védelmét. Az amerikai televíziós tudósítások tanúságai szerint a fővárosi demonstrálók két csoportra oszlottak: egyikük a törvényhozás épületénél tüntetett, a másik csoport pedig a Fehér Háznál gyülekezett. A Fehér Házhoz vezető utcákat katonai járművekkel lezárták, és a közeli utcákban is végig páncélozott katonai járművek sorakoztak.

New Yorkban az erős rendőri jelenlét mellett a zuhogó eső is visszavonulásra késztette a tüntetőket. A metropoliszban viszonylag korán, helyi idő szerint este 8 órától kijárási tilalom volt érvényben. A Manhattanbe vezető hidakat lezárták a forgalom elől. Többtucatnyi tüntetőt vettek őrizetbe azért, mert megsértették a kijárási tilalmat.  A kijárási tilalom egyébként előreláthatóan vasárnapig fennmarad.

Brooklynban a rendőrség borssprével, gumibotokkal oszlatta a tömeget. Terence Monahan, a város rendőrfőnöke az újságírókat arról tájékoztatta, hogy a Central Park közelében mintegy hatvan tüntetőt tartóztattak le, valamennyien a polgármesteri hivatal felé tartottak.

Seattle városában Jenny Durkan polgármester bejelentette a Twitteren, hogy a városban már nem lesz kijárási tilalom.

Ugyanakkor az alabamai Huntsville városában a rendőrök könnygázzal és gumilövedékekkel oszlattak fel békés tüntetőket.

Csütörtökre virradóra Los Angelesben is kijárási tilalom volt érvényben, de később, délután 6 óra helyett este kilenckor lépett érvénybe. Több kaliforniai nagyvárosban szintén kijárási tilalmat vezettek be.

San Franciscóban öt töltényt lőtt egy rendőr egy 22 éves, térdelő férfire a saját szélvédője mögül, mert tévedésből azt gondolta, pisztoly van nála. Az eset kedden hajnalban történt, de a hatóságok csak szerdán számoltak be róla.

Az áldozat, a latinó származású Sean Monterrosa éppen egy vallejói Walgreens üzlet területét akarta elhagyni, amit kedden kifosztottak a tüntetők a George Floyd meggyilkolása miatt indult zavargásokban. A beszámoló szerint egy olyan autó felé futott, amely korábban egy rendőrségi járműbe ütközött, sérülést okozva egy másik rendőrnek. Az ügyészség és a rendőrség nyomozást indított az ügyben, és az ígéret szerint nyilvánosságra fogják hozni a rendőr testkamerájának felvételét.

(New York Times, BBC, MTI, via 444)