Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

PDSZ: képesítés nélküli tanárokkal orvosolná a köznevelési törvény módosítása a pedagógushiányt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miközben a köznevelési törvény módosításával kapcsolatban leginkább az iskolaőrségről szólnak a hírek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete most egy másik problémára is felhívja a figyelmet.

A szakszervezet szerint „suttyomban” kiveszik a képesítési feltételeket a köznevelési törvényből, így fennáll annak a lehetősége, hogy diploma nélküli  munkavállalókkal végeztetik el azt a munkát, amit egy pedagógus évekig tanul az egyetemen vagy a főiskolán.

Az, hogy a kormány ezt hogyan kívánja megoldani, egyelőre még nem egészen világos, de a szakszervezet szerint a javaslat arra enged következtetni, hogy

ezentúl olyan alapvető kérdésekben is a parlament megkerülésével dönthet majd a kormányzat, mint hogy kik tölthetnek be tanári állást a magyar iskolákban.

„Vagyis: ezentúl a miniszter fogja megmondani, ki taníthat, és ki nem”

– írják. A PDSZ szerint a döntés mögött a tanárhiány jelentette egyre nagyobb probléma áll:

„Immár egyértelműen látszik az, amit a kormányzat folyamatosan tagad, de az oktatásban dolgozók a saját bőrükön éreznek évek óta: az égető tanárhiány lassan ellehetetleníti a magyar oktatást”

– írják.

A szakszervezet azonban figyelmeztet: akkor lesz elég tanár, ha a tanári pálya vonzó lesz a fiatalok számára, a rutinos pedagógusokat pedig anyagilag és erkölcsileg egyaránt megbecsülik. A fiatalok számára viszont csak akkor lesz vonzó a tanári pálya, „ha nem százéves, hanem 21. századi elvek mentén, modern környezetben oktatják őket, és abban a tudatban léphetnek ki a felsőoktatás kapuján, hogy versenyképes tudásuk van, ami biztos megélhetést, kiszámítható előmenetelt és társadalmi presztízst biztosít számukra. A jelenlegi tanárok pedig akkor fognak a pályán maradni, ha ugyanezt ők is megkapják, és adott számukra a folyamatos szakmai megújulás és adott időközönként a feltöltődés lehetősége is.”

Ahogy arról ma beszámoltunk, kis időre úgy tűnt, kikerült a köznevelési törvény módosításából a gyöngyöspataihoz hasonló kártérítési ügyeket megnehezítő javaslat, azonban nem sokkal később kiderült: Horváth László, Gyöngyöspata fideszes országgyűlési képviselője külön törvényjavaslatot nyújtott be ezzel kapcsolatban.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt