Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bérlakásprogram helyett kormányközeli vállalkozók építhetnek új lakásokat a rehabilitálandó rozsdaövezetekben

Ez a cikk több mint 3 éves.

A rozsdaövezeti telkek kormányzati kisajátítása helyett a régóta emlegetett állami bérlakásprogram megvalósítását várja a kormánytól Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, derül ki a DK közleményéből. Az ígéretekkel ellentétben az elhanyagolt ipari, külvárosi területek rehabilitációjának keretében Fürjes Balázs államtitkár szerint első körben eladásra szánt lakások fognak épülni.

A Népszava cikke alapján Budapest területén jelenleg 2945 hektárnyi rozsdaövezet besorolású elhagyott gyártelep, régi vasúti üzem és bánya található, ezek a -jelenleg alulhasznosítot területek – jelentős ingatlanfejlesztési potenciállal bírnak. A telkeket egy januárban bejelentett, állami lakásprogram keretében kezdték volna felújítani, de úgy tűnik, ez a terv nem élvez prioritást: Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára ugyanis előző héten jelentette be, hogy „új, megfizethető lakásokat építenének”, mert a bérlakáspiac szabályozását bonyolultabb kérdésnek tartja a kormány.

Fürjes szerint a kormány kétféle új területet határozna meg: azokat az akcióterületeket, amelyen azonnal indítható lenne az építkezés, illetve azokat a telkeket, amelyeknél közép- és hosszútávon lehet gondolkodni a beruházásban, a fejlesztések megkezdését ugyanis meg kelle előznie némi előkészítőmunkának.

„A valóságban azonban mindez azt jelenti, hogy mostantól a kormány fogja kijelölni ezeket a fejlesztendő területeket, magyarul kiveszi a kerületek és a főváros hatásköréből annak eldöntését, hogy azok hol akarnak fejleszteni. Ráadásul az ilyen „rozsdaövezeti” beruházásokra a vállalkozók jelentős kedvezményeket kapnak, vagyis azon kívül, hogy néhányan közülük jókora haszonra tesznek majd szert, a fővárosnak ebből a pénzből egy fillér sem jut útépítésre, rendelőépítésre, vagy iskolafejlesztésre”

-írja a közlemény.

Az új építőipari szabályozás akár júliustól is érvénybe léphet –  az építési törvény módosítása a rozsdaövezeti akciótelek fogalma mellett a beépítés szabályainak leegyszerűsítését is tartalmazza. Az építéshez valóban jár a közleményben említett kedvezmény is, az itt felhúzott lakások után 5 százalékos áfát kell majd fizetni az általános 27 százalék helyett.

Gy. Németh Erzsébet szerint a kormány ezeken a területeket a kormány „a főrváros feje felett átnyúlva”fogja kiosztani az ismerős vállalkozóknak, így a fejlődésből sem Budapest, sem a budapestiek nem fognak profitálni. A főváros DK-s polgármesterei egyébként május végén hirdették ki, hogy az általuk vezetett kerületekben bérlakásprogramot indítanak azok számára, akiknek lakhatása veszélybe került a koronavírus okozta válság miatt.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs