Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bérlakás-felújítási programot indítanak Budapest DK-s polgármesterei a vírus miatt lakhatási gondokkal küzdők számára

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bérlakás-felújítási programmal segítik a főváros DK-s polgármesterei azokat, akiknek lakhatása veszélybe került a koronavírus okozta válság miatt, valamint arra szólítják fel a kormányt, hogy a jövő évi költségvetésben jelentős forrásokat különítsenek el egy új bérlakásépítési programra, hiszen központi segítség nélkül nem oldható meg a budapestiek lakhatási problémája.

„A járvány miatt nagyon sokan veszítették el a munkájukat, nagyon sok család lakbérszerződését mondták fel, így családok százai kerültek kilátástalan helyzetbe. Mi, európai magyarok ezt nem hagyhatjuk”

-mondta Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere, aki az általa vezetett területen felgyorsítja a bérlakásfelújítási programot, hogy a renovált lakások nagy részét otthontalanná vált kerületi, kisgyermekes családoknak biztosítsák.

A többi kerületben a következő intézkedésekkel segítik a krízishelyzetbe került lakosokat:

  • a XV. kerületben Cserdiné Németh Angéla egy 500 millió forintos bérlakásépítési- és felújítási programba kezd,
  • a VII. kerületben Niedermüller Péter egymilliárd forintot szán az önkormányzati lakások felújítására, a nem önkormányzati tulajdonú lakások, házak felújítására pedig társasházi pályázatokat indít,
  • a III. kerületben Kiss László megsokszorozta az önkormányzati bérlakások felújítására korábban szánt forrást és bérlakásprogramot indított, hogy új otthonokat teremtsen,
  • a XI. kerületben Dr. László Imre pedig felújított bérlakásokban lelakhatóvá tette a felújítás költségeit.

A járvány okozta válságban már többször összefogtak a főváros DK-s polgármesterei: egy hónapja, áprilisban egyszeri otthonápolási támogatást folyósítottak azoknak a családoknak, akiknek ellátásra szoruló hozzátartozóit hazaküldték a kórházból, hogy ágyakat szabadítsanak fel; két héttel ezelőtt pedig bejelentették, hogy álláskeresési támogatást biztosítanak a kerületeikben élők számára.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila