Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Otthonápolási támogatást vezetnek be kerületeikben Budapest DK-s polgármesterei

Ez a cikk több mint 4 éves.

Rendkívüli otthonápolási díjat vezetnek be Budapesten a Demokratikus Koalíció polgármesterei, írja a 24.hu. A segítség azoknak a családoknak jár, akik kórházból hazaküldött családtagjaikat ápolják.

A kormány előző héten tette közzé, megyénként hány ágyat kell felszabadítani, hogy vészhelyzet esetén is ellátáshoz juthassanak a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek. Arról, hogy melyik betegeket lehet hazaküldeni és melyiket nem, orvosok döntöttek, szakmai protokoll alapján, így elviekben nem fordulhatott elő, hogy folyamatos ellátást igénylő személyek is hazakerüljenek. A Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról mégis nagypénteken kapták a telefont az idős betegek hozzátartozói, hogy sürgősen haza kell vinniük javarészt súlyos állapotban lévő családtagjaikat.

A rendelet ellen a hét elején autós, járványhelyzet-kompatibilis tüntetést szervezetek, amelyen több ellenzéki képviselő is felszólalt, felhívva a figyelmet arra, hogy

a döntés igazából hatalmas gondoskodási terhet ró a családok vállára, hiszen a távmunka és munkanélküliség mellett a gyermeknevelés és a 65 év felettiek fokozott védelme már önmagában megnehezíti a mindennapokat.

A DK ezen a terhen szeretne enyhíteni az egyszeri, 50 ezer forintos támogatással, a segítség jelenleg Erzsébetvárost, a XV. kerületet, Óbudát, Újbudát és a XVIII. kerületet érinti. A polgármesterek és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes ma egy online sajtótájékoztató keretén belül arra kérték a főváros vezetőit, hogy saját kerületeikben ők is vezessék be az otthonápolási támogatást.

A teljes sajtótájékoztató itt nézhető vissza: