Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Mi Hazánk arra kéri a hatóságokat, hogy a szabályozás ellenére tűrjék el a mai „kegyeleti megemlékezésüket”

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Mi Hazánk ragaszkodik ahhoz, hogy megtartsa ma esti „kegyeleti megemlékezését”, amelyet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) budapesti épülete elé szerveztek – annak ellenére, hogy a BRFK szerint szabálysértést követ el, aki részt vesz rajta, írja a HVG.

A Deák téri kettős gyilkossággal kapcsolatban szervezett esetményre Toroczkai László, a párt elnöke szerint erre nem vonatkozik az a gyülekezési törvény, amelyet a koronavírus terjedésének lassítása értelmében hoztak. Az elnök a Népszavának ugyanis azt nyilatkozta, „nem akar merengeni azon, mit szabad és mit nem”, illetve hogy két kegyeleti megemlékezést tartanak, egyet a Deák téren, egyet pedig az ORÖ Dohány utcai székházánál. Elmondása szerint egyik helyről a másikra mindenki a maga módján jut majd el, a Népszava szerint az esemény meghívójában ehhez képest egyértleműen felvonulás szerepel.

A rendőrség tegnap esti közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezett rendezvény mégis a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek minősül, a párt vezetőit pedig tájékoztatták a a vészhelyzetben érvényes, rendezvényekre vonatkozó szabályozásról. A lakosságot emellett arról is tájékoztatták, hogy a vészhelyzetre továbbra is vonatkozó, a rendezvények megtartásával kapcsolatos rendelet értelmében szabálysértést követ el, aki részt vesz az eseményen.

A HVG információi szerint a Mi Hazánk közleményben arra kéri a belügyminisztert, hogy vizsgálja felül a BRFK döntését, hiszen az esemény nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, így a rendőrségnek el kell tűrnie azt. Toroczkai pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendezvényt a Nemzeti Jogvédő Szolgálat biztosításával tartják majd meg.

Címlapkép: Mérce