Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

BRFK: Szabálysértést követ el, aki részt vesz a Mi Hazánk „kegyeleti megmozdulásán”

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Tégy a magyargyűlölet ellen!”címmel hirdetett csütörtökre rendezvényt a Mi Hazánk Mozgalom az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai székházához, a Deák téri kettős gyilkosság áldozataira való kegyeleti megemlékezésként.

Arról, hogyan kovácsol politikai tőkét a kettős gyilkosságból a Mi Hazánk Mozgalom, itt írtunk korábban.

Az persze kérdéses volt, hogy a jelenleg is érvényben lévő országos veszélyhelyzet idején lehet-e ilyesféle demonstrációkat tartani.

Toroczkai László, a párt elnöke a Népszavának korábban arról beszélt: tudomása szerint kegyeleti megemlékezésekre nem vonatkozik a gyülekezési törvény, és mivel ők saját értelmezésük szerint ilyet tartanak, ezért nem is tettek bejelentést a rendőrségen.

A rendőrség némileg máshogy látja a helyzetet. Koraesti közleményükben ugyanis azt írják:

„Az egyik politikai párt vezető tisztségviselője – egy internetes híroldalon – 2020. május 28-án 18 órára egy rendezvényt hirdetett meg az Országos Roma Önkormányzat (Budapest VII. kerület, Dohány utca 76.) épülete elé, amelyről egy kegyeleti megmozdulásnak nevezett elektronikus tájékoztató levél érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, amely nem minősül a gyülekezési hatósághoz történő bejelentésnek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság megítélése szerint a tervezett rendezvény a Gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek minősül.”

A BRFK tájékoztatása szerint a rendezvényt megtartani szándékozó párt (vagyis a Mi Hazánk Mozgalom) vezető tisztségviselőit tájékoztatták a veszélyhelyzetben mint különleges jogrendben a rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályozásról.

Emellett közleményükben a lakosságot is tájékoztatták arról, hogy a veszélyhelyzetben, mint különleges jogrendben kihirdetett intézkedések körében, a rendezvények megtartásával kapcsolatban továbbra is hatályban van a 46/2020. (III.16.) Korm. rendelet.

A vonatkozó rendelet értelmében pedig

„rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos.”

A rendőrség arra is figyelmeztetett, hogy a rendelet alapján aki veszélyhelyzet idején rendezvény helyszínén tartózkodik,

szabálysértést követ el.

A rendőrség felhívta a figyelmet a jogkövető magatartásra.

Címlapkép: MTI/Vajda János