Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb erdőtüzeket és jogtiprást hozhat az EU és a Dél-amerikai Közös Piac egyezménye

Ez a cikk több mint 3 éves.

Fokozódó környezetszennyést, mérgező ételeket és az emberi jogok semmibevételét hozhatja környezetvédők szerint az EU és több dél-amerikai ország kereskedelmi megállapodása.

Az Európai Bizottság nemrég kereskedelmi egyezményt kötött a Mercosur-országokkal (Dél-amerikai Közös Piac: Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay). Ratifikálása esetén a két blokk által valaha kötött kereskedelmi egyezmények közül ez lenne a legnagyobb az érintett polgárok számát tekintve.

Az egyezmény azonban óriási károkat okozna az emberek és a bolygó számára – erre már a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) közleménye hívja fel a figyelmet. Az egyezmény törvénybe iktatása súlyos következményeket szülhet regionális és globális szinten is, amelyek ismertetésének egy kiadványt szentelt az MTVSZ.

Eszerint nagyobb, az eddigieknél még komolyabb tüzek keletkezhetnek az Amazonas-medencében, az üvegházhatású gázok kibocsátásának egekbe szökhet mértéke, de fokozódnak a helyi élelmiszer-termelés zavarai is a Mercosur-országokban, valamint az európai élelmiszerbiztonság is nagyobb veszélybe kerül a növényvédőszerekkel és más mérgező anyagok miatt.

Mauricio Macri argentin, Jair Bolsonaro brazil éd Mario Abdo Benítez paraguayi elnökök mellett egyedüli baloldaliként Lucía Topolansky Saavedra uruguayi államfő a Mercosur csúcson. Fotó forrása: Mauricio Macri Facebook-oldala.

Az EU-Mercosur egyezmény ugyanis várhatóan növelni fogja az olyan termékek kereskedelmét, amelyek előállítása fokozza az erdőirtásokat és súlyosbítja az éghajlatváltozást, ezzel együtt növelve a szállításból, különösen a hajózásból származó kibocsátásokat.

A mezőgazdasági termelésre vonatkozó kereskedelmi ösztönzők  sok helyen károsítani fogják a biodiverzitást, mivel legelők és szántóföldek létesítése miatt élőhelyeket pusztítanak el, valamint a mérgező növényvédőszerek használatának mértéke is növekedni fog, veszélyeztetve a dolgozókat,  fogyasztókat és az élővilágot -figyelmeztetnek a természetvédők.

Ezen felül az egyezmény a környezetszennyező EU-s autóipari eladásokat is serkenteni fogja, tovább növelve ezzel az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását.  Az alacsonyabb vámokat bevezető új kereskedelmi szabályok ösztönzőleg fognak hatni a mezőgazdasági termelésre a Mercosur-országokban, különösen három olyan kulcstermékesetében, amelyekről közismert, hogy előállítása az erdőirtás hajtóerői közé tartozik, rombolja a környezetet és gyorsítja az éghajlatváltozást. Ezek a marhahús, a szója és a cukornád.

A vámmentességet bevezető új kereskedelmi szabályok ösztönözni
fogják az autók és alkatrészek gyártását az EU-ban. Emiatt bővül majd az EU környezetszennyező autóiparának piaca, és növekszik a Mercosur-országokban
eladott éghajlatkárosító városi terepjárók (SUV) száma. Az Atlanti-óceánon  átívelő élénkülő kereskedelem növelni fogja a hajózásból származó kibocsátásokat is. A teherszállító hajók már most a globális
üvegházhatású gázok kibocsátásának 3%-áért felelősek.

A megállapodás hatására lazulhatnak a Mercosur-országokból importált élelmiszerekre vonatkozó szabályok, gyengülhetnek az ellenőrzések – Brazília élelmiszerbiztonsági botrányainak magas száma és a két blokk élelmiszerbiztonsági előírásai közötti óriási különbségek ellenére. Így például veszélybe kerülnek a génmódosított élelmiszereket és növényeket korlátozó EU-s szabályozások, de veszélyes mértékben leszek kitéve a fogyasztók a növényvédő
szereknek is az importált élelmiszerek miatt.

Van még egy aspektus, ami miatt igen káros lehet az egyezmény ratifikálása, ez pedig az emberi jogok lábbal tiprása. A környezetvédők úgy gondolják, hogy a megállapodás aláírása egyúttal azt is jelenti, hogy az EU elfogad és támogat egy
olyan kormányt – Brazíliáét –, ahol az emberi jogokat semmibe veszik, és emellett a demokrácia és a jogállamiság is folyamatosan csorbát szenved. Ezen felül az egyezmény a munkavállalók jogait is aláássa.

Az MTVSZ állásfoglalása szerint az egyezmény ratifikálása erősítené Jair Bolsonaro, Brazília elnökének pozícióját, aki közismerten támadja az őslakosok, nők, földművesek és más dolgozók jogait, rombolja a környezetet az országban és aláássa az éghajlatvédelemmel foglalkozó Párizsi Megállapodást.

Brazíliaváros, 2019. január 2.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) brazíliai munkalátogatása keretében megbeszélést folytatott Jair Bolsonaro államfõvel Brazíliavárosban 2019. január 2-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Mint a környezetvédők rámutatnak, a Bolsonaro által megtűrt, illegális fakitermeléssel és földzsákmánylással kapcsolatba hozható „esőerdő-maffiák” megfélemlítést és erőszakot – a gyilkosságokat is beleértve – alkalmaznak a kistermelőkkel és őslakos közösségekkel szemben, akik akadályt jelentenek a tevékenységeikben.

A hatályba lépéshez az EU-Mercosur egyezményt még el kell fogadnia az Európai Unió Tanácsának, a Parlamentnek és a tagállamok parlamentjeinek.