Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szijjártó bejelentette: hétfőn 10 órától megnyílik a magyar-szerb határ

Ez a cikk több mint 3 éves.

Röszkén tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külügyminiszter hétfő délelőtt. A tárcavezető elmondta, az elmúlt hónapokban a közbeszédet a világjárvány határozta meg, és ennek kapcsán kijelenthetjük: a közép-európai térség jól vizsgázott.

Szigorú szabályok vezettünk be, időben hoztuk meg a döntéseket, végig ellenőrzésünk alatt tudtuk tartani a vírust – mondta, majd hozzátette: határainkon korlátoztuk a személyforgalmat, ez is hozzájárult a védekezés sikerességéhez.

Mivel Szijjártó szerint mind Magyarország, mind Szerbia sikeresnek bizonyult a védekezés tekintetében, lehetővé vált, hogy megfontolva és óvatosan lépéseket tegyünk a normalitáshoz való visszatérés felé.

Ezért mától a két kormány lehetővé teszi, hogy szerb és magyar állampolgárok szabadon közlekedhessenek, mind a szerb állampolgárok, mind pedig a magyarok karanténkötelezettség nélkül beléphetnek az ország területére.

Orbán Viktor március 16-án, az Országgyűlésben jelentette be, hogy Magyarország a járványhelyzet miatt lezárja határait.

A szerb kormány pénteken úgy döntött, megnyitja határait a szomszédos országok irányába, a kölcsönösség elvére szoktunk támaszkodni, így ma tíztől lehetővé válik a szabad közlekedés – magyarázta a döntést a külügyminiszter. A határ két oldalán élő családok és közösségek tagjai végre újra találkozhatnak, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolataink új lendületet kaphatnak – tette hozzá.

Arról is beszélt, a vajdasági gazdaságfejlesztési programot folytatja a magyar kormány, az új körben 6 milliárd forintot ítél oda 54 nagy és közepes projekt támogatására.

Szijjártó kiemelte: szimbolikus, hogy egy uniós és egy nem uniós tagállam között nyílik meg a határ, ez szerinte megerősíti, hogy Szerbiának az Európai Unióban a helye.

A tranzitzónák múlt heti felszámolása nyomán Szijjártó kitért a menedékkérők kérdésére is. Elmondása szerit azoknak nyitják meg, akik „törvénytisztelő módon”, „legálisan” akarnak átlépni a határon. Azonban mindazoknak, akik illegálisan akarnak átlépni, továbbra sem lesz lehetőségük, „minden eszközt megragadunk, hogy az illegális határátlépést megakadályozzuk” – mondta. (Illeszkedve a kormányzati retorikába, amely illegálisnak nevezi az úti okmányok nélküli határokon át menekülést, holott a menedékkérelem jogi szabályozása szerint ez nem számít illegális határátlépésnek.)

Záróakkordként sok sikert kívánt a Vajdasági Magyar Szövetségnek és Aleksandar Vučić elnök Szerb Haladó Pártjának a június 21-re időzített parlamenti választásokra.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóját teljes egészében itt nézhetitek meg:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd