Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány megszünteti a tranzitzónákat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfóján jelentette be, hogy az Európai Bíróság döntése nyomán a kormány megszünteti a tranzitzónákat. Gulyás szerint a bíróság döntése Európa biztonságára nézve „kockázatos és káros”, de tagállamként Magyarország tiszteletben fogja azt tartani.

Az Európai Bíróság egy hete mondta ki: a menedékkérők őrizetben tartása a magyar tranzitzónákban megsérti az uniós jogot.

A miniszter azt is bejelentette, ennek következtében ezentúl csak Magyarország külképviseletein lehet menedékkérelmet beadni, a határon tehát ezentúl nem. Arról is beszélt, azok a menedékkérők, akik idegenrendészeti őrizetben vannak jelenleg a tranzitzónában, ők továbbra is idegenrendészeti őrizetben maradnak, a többieket pedig menekültügyi állomásokra helyezik át.

„Európa legsikeresebb védekezése”

Szóba került a járványhelyzet is: Gulyás Gergely szerint a magyar bizonyult „Európa egyik legsikeresebb védekezésének”, amiben szerinte a kormánynak is volt szerepe, de elképzelhetetlen lett volna anélkül, hogy az emberek betartsák a szabályokat. Figyelmeztetett: a védekezés sikeres volt, de a fenyegetettség továbbra is fennáll.

Elmondta azt is, jövő héten a rendkívüli jogrend megszüntetésére kérik az Országgyűlést, ugyanakkor benyújtanak olyan javaslatokat is, amelyek az eddig használt járványvédelmi intézkedések egy részét fenntartják a járvány második szakaszára is. Marad az operatív törzs is.

Megemelt közmunkakeret

A gazdaságvédelmi stratégia kapcsán Gulyás arról számolt be, jelenleg nagyjából 173 ezer álláskereső van az országban, a három hónapos álláskeresési járadékban 101.471-en részesülnek. Kijelentette, a kormány 100 ezerrel megemelte a közmunkaprogramban foglalkoztatottak számát, és a honvédség keretén belül is 3000 új állást hoznak létre.

Magyarázatot adott arra is, miért vonta vissza a kormány az egyszer használatos műanyagok tiltására tett javaslatát. Elmondása szerint erre az Európai Unió kötelezi a tagállamokat, így meg fogják lépni, ám a mostani járványhelyzetre tekintettel, a munkahelyek megőrzése érdekében elnapolják a tiltást.

A teljes kormányinfót itt nézhetitek meg:

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely