Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az USA és az Egyesült Királyság akadályozná a koronavírus-gyógyszerek világszabadalommá minősítését

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai nap folyamán gyűlik össze egy hatalmas online megbeszélés keretében az összes ország egészségügyi minisztereiből és vezetőiből álló Világegészségügyi Gyűlés, amelyen a várakozások szerint kiemelt szerep fog jutni annak a nemzetközi erőfeszítésnek, amelynek célja, hogy megakadályozzák a gazdag országokat abban, hogy monopolizálják az új koronavírus ellen használható gyógyszerek és jövőbeli vakcinák előállításának jogát.

Ezek az országok ugyanis hajlamosak arra, felvásároljanak egy-egy reménykeltő gyógyszerből rengeteget maguk számára, hatalmas hiányokat okozva ezzel a nemzetközi piacon. Donald Trump amerikai elnökről köztudott, hogy különböző vakcinagyártókkal köt megállapodásokat, hogy először az USÁ-t lássák el oltóanyaggal, ha kész a fejlesztés.

Korábban Trump már megpróbálta megvenni egy német laboratórium kutatásait az ott dolgozó tudósokkal együtt, hogy vakcinát fejlesszenek kizárólag az USA számára, erről a Mérce is beszámolt. Ezt Németországnak akkor sikerült megakadályoznia, így ha minden jól megy, a vakcina kifejlesztése után hozzáférhetővé válik globálisan, többek között az Egyesült Államok lakossága számára is, remélhetőleg addigra sikerül annyira átalakítaniuk az egészségügyi rendszerüket, hogy ne csak a leggazdagabbak férjenek hozzá a minőségi ellátáshoz.

Karl Lauterbach, német politikus és egészség-gazdasági szakértő akkor elmondta,

„egy lehetséges vakcina eladását, hogy kizárólag az USA rendelkezzen vele, minden eszközzel meg kell akadályozni. A kapitalizmusnak vannak határai.”

Az európai kontinens országai viszont korábban egyértelműen a nemzetközi szabadalmak feloldását szorgalmazzák, Olaszország, Franciaország, Norvégia és Németország az Európai Bizottsággal és az Európai Tanáccsal kiegészülve május elején minden innovatív eszköz, terápiás módszer és vakcina egyenlő és igazságos elosztását kérték.

A döntés (amit várhatóan holnap hoznak meg) előkészítése során anagy gyógyszeripari cégekkel rendelkező országok (USA, Anglia, Svájc) azzal érveltek a szövegezés gyengítése mellett, hogy szükségük van a szabadalmakra, hogy magas áron dhassák gyógyszereiket a gazdagabb országokban, így jutva pénzhez, amit fejlesztésre és kutatásra költhetnek.

Az Egyesült Államok még a húsz évvel ezelőtti, AIDS-gyógyszerek igazságos elosztását célzó határozat szövegére való utalást is elutasította, hogy nehogy bevételkiesést szenvedjenek az amerikai giga gyógyszergyártók.

A határozatért kampányoló szervezetek szerint a 198 ország végül meg fog állapodni, viszont egy sokkal gyengébb verzióban, mint azt eredetileg szerették volna.

„Általában véve ez egy csalódás, sőt igazán visszataszító.”

– nyilatkozta a Guardiannek Jamie Love, egy döntést előkészítő szervezet vezetője.

„Amerika, az angolok és Svájc néhány másik országgal együtt a WHO ellen dolgoztak a nyílt szabadalmú gyógyszerek és tudásanyagok létrehozásáért folytatott küzdelemben.”

– tette hozzá.

(The Guardian)