Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy áldozat Magyarországon, Trump csak az USA-nak akar vakcinát – koronavírus vasárnap

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma, vagyis vasárnap elhunyt a koronavírus első magyarországi áldozata, miközben az elismert fertőzöttek száma a kormányzati koronavírus-tájékoztató portál adatai szerint az este 32 volt. Egyre több európai ország vezet be különböző, jellemzően a kereskedelmet és a szabad mozgást szabályozó korlátozásokat vagy különleges jogrendet, miközben a nemzetközi utazások volumene is erősen lecsökkent.

Európa több országában is bezárták az iskolákat, miközben Nagy-Britannia szembe úszik az árral (ráadásul a baloldalt közlekednek!), és továbbra se rendelt el számottevő korlátozásokat, noha a legtöbb szakértő a minél teljesebb elkülönítést tartja a járvány lassítására a legjobb megoldásnak.

Koronavírus összefoglaló vasárnap este, lássuk hát, mi történt tegnap óta!

Magyarország

Magyarországon kétségkívül a nap vezető híre volt, hogy sajnálatos módon megvan a koronavírus első magyar áldozata, egy 75 éves budapesti férfi, aki a Dél-Pesti Centrumkórházhoz tartozó, járványkórháznak kinevezett Szent László kórházban vesztette életét, miután bevitték a mentők.

A férfi tüdőgyulladás tünetei miatt került kórházba, később mutatták ki nála a koronavírust. Az eset érdekessége – amellett, hogy a járvány első bizonyított magyarországi áldozatáról beszélünk – hogy Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere Facebook oldalán számolt be a halálhírről, anélkül, hogy bármilyen hivatalos tájékoztatóval támasztotta volna alá posztját, majd ez alapján írta meg a magyar média egy része is, a hivatalos tájékoztató portál csak ezután frissült a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményével.

A Napi beszámolója szerint a boltokban az emberek viszik a konzervet, mint a cukrot, a tésztát meg az egyéb tartós élelmiszereket, szemben például a mirelite hallal, ami nem nagyon fogy – jól alakul viszont a szappan forgalma, ami azt sejteti, az emberek valóban rászoktak a kézmosásra. Az üzletek házhozszállító szolgáltatásai népszerűbbek, mint valaha, ugyanakkor több üzletlánc korlátozta az egyszerre kiszállítható termékek mennyiségét, máshol jelezték, hogy egy-egy termékből csak háztartási mennyiséget áll módjukban kiszolgálni.

A mobilszolgáltatók is beálltak a jófejkedési versenybe, több gigabájt adattal lepték meg a koronavírus miatt otthon unatkozó előfizetőiket, így már semmi akadálya, hogy az emberek neten rendeljék meg az ételt, aminek átvételekor nem fognak találkozni a futárral, nehogy átadjanak egymásnak valamit.

Tájékoztatta a népet az operatív törzs is, ezúttal Kovács Zoltán részvételével. Kovács bejelentette, hogy megvan a koronavírus-járvány első magyarországi halálos áldozata, majd megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját, valamint emlékeztetett, hogy világjárványról beszélünk, mely nem válogat, és egyre több az egyéni megbetegedés után a csoportos és a tömeges megbetegedés.

Ezt próbálják megakadályozni, és mindent megtesznek, hogy a terjedést lassítsák. Ennek jegyében tudatosítják, hogy ez egy új betegség, másképp viselkedik, mint amelyeket megszoktunk, és más hozzáállásra van emiatt szükség a vírus terjedésének meggátolására. Felszólította a lakosságot, hogy az egészségügyi személyzet munkájának segítése mellett tartsák be az operatív törzs javaslatait, mivel maguk az emberek tehetnek a legtöbbet azért, hogy lassítsák a vírus terjedését.

Emlékeztetett, hogy az idősek a leginkább kitettek, így rájuk különösen kell vigyázni, és mindenkit megkért, hogy ne próbálják az emberek kijátszani, megkerülni a szabályokat, hiszen ezzel nemcsak magukat, hanem másokat is veszélybe sodornak.

Pintér miniszternek valóban volt találkozója marokkói kollégájával, és rá is ugyanazok a protokollok vonatkoznak, mint a többi magyar állampolgárra, így a minisztert, és valamennyi kontaktszemélyt vizsgálat alá vetettek, de járt a fertőzött személy a KKM-ben és az ITM-ben, így ott is elvégezték a vizsgálatokat.

Az egyébként tényszerűen nem igaz, hogy mindenkit ugyanúgy vizsgálnak meg, Magyarországon volt olyan beteg, akinek a kontaktszemélyeit – vagyis azokat, akikkel kapcsolatba került – nem kezelték olyan szigorúan, mint a minisztert és a minisztériumok dolgozóit.

Ezután tájékoztatott az operatív törzs vezetője is, aki elmondta a számokat, miszerint hét új fertőzött van, közülük egyről nem tudják, hol fertőződött meg, mindazonáltal mindannyiuknál megtörtént a kontaktkutatás, a határátkelőkön pedig tovább folytatják az ellenőrzéseket, többeket már a határról karanténba küldtek.

A házi karanténba került emberek bekerülnek a rendőrség rendszerébe, így a rendőrségnek lehetősége van ellenőrizni ezen személyeket (hogy nem mentek-e el otthonról, például). A törzs vezetője szerint többen is nagyon könnyelműek ezzel a helyzettel, volt olyan, karanténra kötelezett ember, akit egy vendéglátóhelyen értek tetten, ahol másokat is megfertőzhet, ez pedig bűncselekménynek minősül, amennyiben beteg, szabálysértésnek, amennyiben megfigyelés alatt van.

Elmondta, működésbe léptek a járvány terjedésének megelőzésével foglalkozó akciócsoportok, holnap pedig elkezdődik Kiskunhalason a könnyűszerkezetes járványkórház felépítése. Kovács felszólította a társadalom tagjait, hogy a gyerekeket tartsák otthon, és mindenki minimalizálja az utazásai, találkozói számát.

Maruzsa államtitkár a tervek szerint a jövőhéten fog tájékoztatást adni arról, milyen lehetőségek lesznek a digitális oktatásra, és azt is elmondta, az önkormányzatok fognak gondoskodni a gyermekek elhelyezéséről és étkeztetéséről, amennyiben a szülők nem tudnak.

Kovács a protokollok betartásának fontossága mellett arra is szakított némi időt, hogy Czinkóczi Sándort, a 444 tudósítóját letorkolja, miszerint nem szakember, és jobban tenné, ha inkább visszhangozná a kormány közleményeit és javaslatait. Az viszont nem derült ki, hogy ha Pintért tesztelték, a koronavírusos fertőzöttet kezelő egészségügyi dolgozókat miért nem.

A Magyar Orvosi Kamara javaslatát, miszerint az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével zárjanak be valamennyi üzletet és rendeljenek el karantént, azzal söpörte le, hogy véleménye szerint politikai haszonszerzés céljából végzett sajtón keresztüli kommunikációról van szó.

A továbbiakban a világszínvonalú magyar egészségügyről, a WHO megfogadott ajánlásairól, miegymásról volt szó.

Külföld

Olaszországban, a járvány legsúlyosabb európai gócpontjában a járvány áldozatainak száma vasárnap 368 volt (de mire ezek a sorok megjelennek, talán négyszáz), és a regisztrált megbetegedések száma csaknem 25 ezerre rúg. Az országban gyakorlatilag kijárási tilalom lépett életbe, azonban a tőkések érdekvédelmi szervezete sikeresen lobbizott azért, hogy az üzemeket ne kelljen leállítani.

Így a munkások továbbra is egymás közelében állnak a szalag mellett, ami a szakszervezetek szerint súlyos fertőzésveszéllyel jár, így péntekre általános sztrájkot helyeztek kilátásba, amennyiben nem zárják be a gyárakat a tőkések vagy a kormány.

Spanyolországban csütörtöktől fokozatosan leállt a nyilvános helyeken folyó élet: miután a kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy hétfőtől bezárnak az oktatási intézmények, majd másnap, hogy el fogják rendelni 15 napra a vészhelyzetet, tegnap délután kiderült, hogy ennek egyik rendelkezéseként megtiltják a köztereken való tartózkodást is. Még mielőtt a konkrét rendelkezések nyilvánossá váltak volna szombat este, az ország 17 autonóm közösségében elkezdtek bezárni a szórakozóhelyek, kávézók, éttermek – majd a boltok is, és ehhez sok helyen a hivatalos utasítást sem kellett megvárni.

Valószínűleg a koronavírus terjedésének gyorsasága, és a napról-napra súlyosbodó adatok is megértették a társadalom nagy részével, hogy nincs más út, mint a vesztegzár. Vasárnapra szombathoz képest 2000 fővel nőtt az azonosított fertőzöttek száma (7750), 288-ra nőtt a halottaké, csak tegnap óta 132 ember hunyt el a koronavírus következtében. Miközben a gyógyultak (517) és az intenzív osztályon ápoltak (382) száma nem változott.

Bár elvben csak hétfő reggel nyolctól lép érvénybe a kijárási tilalom, de a rendelet megjelenése nyomán, ma már számos helyen a rendőri szervek, illetve a katonaság zárta le a közutakat, parkokat, játszótereket, ellenőrizte az autósan és gyalogosan közlekedőket – és mindenkit arra szólított fel, hogy maradjon otthon.

Csak élelmiszer-, gyógyszer- és dohányvásárlás, rászoruló segítése, illetve munkavégzés ürügyén lehet közlekedni, a kutyasétáltatás képez még kivételt, plusz ha valaki orvoshoz vagy bankba megy. Miután napok óta folyt a közösségi oldalakon a gondtalanul bulizók és a szokásos tömegrendezvényeken, teraszokon, parkokban összecsődülő tömegek, különösen a Madridból a tengerparti üdülőhelyekre kirajzók kritikája, kampány indult „maradj otthon” jeligével (#quedateencasa).

A hashtaget, olasz mintára kórházi dolgozók „könyörögve” osztották meg, de sok ismert személyiség is felszólított az önmegtartóztatásra. Szombat este tízkor, a már nagyjából kiürült utcák ellenpontjaként számos településen tisztelegtek tapssal a erkélyekről és ablakokból a már most erejükön felül teljesítő egészségügyi dolgozók előtt.

Franciaországban is egyre riasztóbban alakulnak az adatok, a 68 milliós országban ma 120-ra emelkedett a halottak száma, és 5400 deklarált betegről tudni. Bár a miniszterelnök szombat este közölte, hogy itt is leáll minden nélkülözhető intézmény, ma mégis megtartották az önkormányzati választások első fordulóját, amelyen rekordalacsony, jóval 50% alatti lehet a részvétel. A tegnap publikált rendelet szerint április 15-ig nem látogathatók a koncert- és előadótermek, a bevásárló központok, éttermek, bárok, játéktermek, könyvtárak, kiállító termek, fedett sportlétesítmények, múzeumok. Ma a távolsági személyi közlekedés fokozatos korlátozását is bejelentették, és komoly az esély rá, hogy a választás elvben jövő héten esedékes második fordulóját meg sem rendezik.

Ausztria valóban csökkentett üzemmódra rakta magát, ahogy azt Kurz kancellár pénteken javasolta, miután vasárnap megtiltották ötnél több ember gyülekezését, és a boltokon és gyógyszertárakon kívül gyakorlatilag mindent bezártak. Mindazonáltal a munkahelyek továbbra is működnek, így az emberek akkor hagyhatják el lakásukat, ha dolgozni, bevásárolni, vagy másnak segíteni indulnak – vagyis a munkahelyeken továbbra is átadhatják egymásnak a vírust. Az országban 800 megbetegedést és egy halálesetet regisztráltak eddig. A nemzetközi forgalomban erős korlátozásokat vezetett be az ország.

Ukrajna jövő héttől leállít minden határain keresztül zajló tömegközlekedést, és arra kéri polgárait, hogy lehetőleg az országon belül se utazgassanak, Csehország és Szlovákia pedig már korábban lezárta határait a külföldiek előtt, amiről vélhetően nem tudott az a magyar, akit a szlovák határon tartóztattak fel.

Romániában kiderült, hogy nem fertőzött a kormány, amely úgy határozott, repülővel viszi haza Olaszországban ragadt polgárait, miután a környező országok lezárták határaikat, Szerbia pedig nap mint nap bővíti azon országok listáját, melyek állampolgárai nem léphetnek az ország területére, ezzel párhuzamosan bevezetik a szükségállapotot.

Németország lezárja a dán, francia, svájci és osztrák határt, és arra kéri polgárait, hogy csak a legszükségesebb esetekben keljenek útra úgy az országon belül, mint kívül – ugyanakkor az intézkedés felemás, tekintve, hogy ingázók előtt továbbra is nyitva áll a határ – ami gazdasági szempontból jó, járványügyi szempontból azonban aggályos.

Az Egyesült Királyság nem úgy néz ki, mint ami a helyzet magaslatán van. Noha azt már bejelentették, hogy a hetven év felettiek jobban tennék, ha most egy pár hétre inkább otthon maradnának, az ország hivatalos védekezési stratégiája továbbra is az úgynevezett nyájimmunitás, amit a szakértők elég kiborítónak találnak jelen helyzetben.

Ennek lényege, hogy gyakorlatilag semmilyen korlátozást nem vezetnek be azon kívül, hogy néhány országba nem ajánlják az utazást, és arra várnak, hogy a társadalom majd kifejleszti az immunitását, hogy így egy sokkal katasztrofálisabb, jövő télen esedékes járványt kerüljenek el. Boris Johnson miniszterelnök azzal igyekezett nyugtatni a kedélyeket, hogy az emberek szerettei meg fognak halni.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump kitett magáért és ismét bizonyította, hogy komolyan veszi az „Amerika az első!” szlogent.

Megpróbálta ugyanis megvenni egy laboratórium kutatásait az ott dolgozó tudósokkal együtt, hogy vakcinát fejlesszenek kizárólag az USA számára. Ezt Németországnak úgy tűnik, sikerült megakadályoznia, így ha minden jól megy, a vakcina kifejlesztése után hozzáférhetővé válik globálisan, többek között az Egyesült Államok lakossága számára is, remélhetőleg addigra sikerül annyira átalakítaniuk az egészségügyi rendszerüket, hogy ne csak a leggazdagabbak férjenek hozzá a minőségi ellátáshoz.

Karl Lauterbach, német politikus és egészség-gazdasági szakértő elmondta,

„egy lehetséges vakcina eladását, hogy kizárólag az USA rendelkezzen vele, minden eszközzel meg kell akadályozni. A kapitalizmusnak vannak határai.”

Az USA-ban döcögősen haladnak az intézkedések a járvány megfékezésére, ugyanakkor van már szövetségi karantén, például a Grand Princess óceánjáró luxushajóról evakuált utasok számára, akik arról panaszkodnak, hogy a dobbinsi tartalékos légibázison nem megy valami jól a soruk.

A beszámolókból kiderül, hogy keveslik az ellátást, véleményük szerint nem kapnak elég ételt, orvosi ellátást, és hiánycikknek számítanak még az olyan alapvető dolgok is, mint a szappan, holott a gyakori kézmosás elengedhetetlen a járvány megfékezéséhez.

Hasonló problémákról számoltak be a másik két karanténban tartózkodók, akik azt is nehezményezték,hogy miután a hajón gondosan szeparálták őket egymástól, miután leszállították őket, zsúfolt repülőkön és buszokon vitték őket a karanténba, így attól félnek, átadhatták egymásnak a vírust.

Irán továbbra is a járvány közel-keleti gócpontja, és a hivatalos számok valószínűleg teljesen használhatatlanok, a kormány titkolózása és a gyenge egészségügyi infrastruktúra miatt akár több százezer lehet a fertőzöttek száma, és a halottak számát is nehéz megbecsülni, mindenesetre jóval magasabb lehet a hivatalos számnál, ami valamivel több, mint 700.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila