Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bencsik János országgyűlési képviselő feljelenteti magát rémhírterjesztés miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Lássuk, ki nem mond igazat: feljelentetem magamat rémhírterjesztésért!”

– felütéssel jelentette be Bencsik János független országgyűlési képviselő vasárnap reggel, hogy feljelenteti saját magát rémhírterjesztés miatt.

Bencsik feljelentésének alapja a három nappal ezelőtt Facebookra feltöltött „Kiderült, mit rejtenek a titkos kínai dobozok” című videója. Ebben az országgyűlési képviselő a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházból jelentkezik, és egy ott dolgozót szólaltat meg a hozzájuk eljuttatott kínai védőfelszerelésekről és azok használatáról. Az állásának féltése miatt a videóban való szereplést csak arc nélkül, elváltoztatott hanggal vállaló kórházi dolgozó többek között arról beszélt, hogy egy maszkban 12 órát kell dolgozniuk, illetve a hozzájuk eljuttatott védőfelszerelés használhatatlan.

A videó dr. Ralovich Zsoltot, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatóját péntek este cáfolat kiadására késztette, „valótlan állításoknak” nevezve Bencsik kijelentéseit, valamint visszautasítva azt, hogy a kórház dolgozója az a személy, akivel Bencsik a videóban beszélget.

Bencsik videója itt megtekinthető:

Bencsik vasárnap reggel közzétett posztjában arról ír, hogy a riportjában bemutatott tényeket „eddig senki nem tudta vagy akarta megcáfolni”, viszont bármifajta vizsgálat lefolytatása nélkül is a „Fidesz Facebook-trolljai” és Ralovich, „az érintett fideszes kórházigazgató” hazugsággal és manipulációval vádolta meg.

Bár Bencsik videója az elmúlt napokban több mint 600 ezer emberhez jutott el és Ralovich is igaztalannak nevezi az abban foglaltakat a péntek este kiadott közleményében, az országgyűlési képviselőnek nincs tudomása arról, hogy a járványhoz kapcsolódóan bárki feljelentette volna rémhírterjesztés miatt. Emiatt Bencsik a dolgok elébe megy, tehát

„Úgy döntöttem, megkönnyítem Ralovich úr dolgát, és ügyvéd segítségével megírattam magam ellen egy feljelentést rémhírterjesztés miatt. Nincs más dolga, mint aláírni és postára adni. Hogy biztosra menjek, a levelet Polt Péter legfőbb ügyésznek címeztem, aki eddig sem habozott a Fidesz keze alá dolgozni. Ha tehát valóban hazugság mindaz, amit a videómban bemutattam, csak le kell folytatni a nyomozást, és kiderül az igazság. A mentelmi jogomról természetesen kész vagyok önként lemondani.”

A Bencsik által készíttetett feljelentés itt látható:

Bencsik azzal érvel, hogy amennyiben sem más, sem Ralovich nem tesz ellene feljelentést, tehát a kórházigazgató az előkészített dokumentum ellenére sem folyamodik jogi lépésekhez, akkor

„azt beismerő vallomásnak fogom tekinteni. Ami azt jelenti, hogy pontosan tisztában vannak azzal, hogy milyen kevés védelmet nyújtanak ezek a védőeszközök a vírus ellen, és milyen veszélynek teszik ki magukat az ott dolgozó orvosok és nővérek.”

Bencsik arról is ír, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban tapasztaltak miatt pénteken már feljelentést tett Kásler Miklós ellen foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekmény tárgyában. Feljelentését posztja szerint az ORFK be is fogadta és továbbították a Budapesti Rendőr-főkapitányság részére.

A járványhelyzet miatt elfogadott idei évi XII., közismert nevén a felhatalmazási törvény tartalmazza a Büntető törvénykönyv „rémhírterjesztéssel” kapcsolatos szigorítását. Bár eleinte a törvény kapcsán a médiát, a különböző szerkesztőségeket kezdte félteni a közvélemény, múlt héten egy szerencsi és egy gyulai férfit állítottak elő rémhírterjesztés miatt, utóbbit egyetlen, Hadházy Ákos posztja mellé írt mondata miatt. Végül az ügyészség elismerte, hogy egyikőjük sem követett el bűncselekményt, illetve több különböző szolidaritási akció is indult Facebookon, valamint a Momentum tüntetést is szervezett.