Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felszívódott a rendőrség a gyulai kapitányságról a Momentum tüntetése előtt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés, 17.50: Elfogadta Csóka-Szűcs János panaszát az ügyészség, miután rémhírterjesztésért állították elő szerdán – tudta meg a Média1. Kérdéseikre a Békés megyei Főügyészség elárulta, a panasznak helyt adtak, így a férfi már nem gyanúsított.

Vonulással és tüntetéssel álltak ki a Momentum Mozgalom tagjai és szimpatizánsai, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos a szerdán, kora reggel a rendőrség által előállított helyi ellenzéki aktivista és Momentum-tag, Csóka-Szűcs János mellett. Csóka-Szűcsöt a hírek szerint egy Facebook-bejegyzése miatt, rémhírterjesztés gyanújával kérdezte ki akkor a rendőrség.

A több mint száz, az ország több településéről érkezett és helyi ellenzéki tüntető rövid vonulás után érkezett meg a gyulai rendőrkapitányság épülete elé, ahol azonban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel , az egyik szervezővel azt közölték, ott senki nem áll rendelkezésükre, hogy az üggyel kapcsolatos kérdéseikre válaszoljon.

„A vicces félelem jele, hogy előre megírjuk a rendőrkapitány úrnak, hogy fél ötkor itt szeretnénk találkozni vele, erre kiürítik a kapitányságot. […] Ebben az épületben kettő rendőr van jelenleg, […] mert nem merik az arcukat adni ehhez a gyalázathoz, amit egyébként megértek.”

– kezdte a demonstráció elején Hadházy beszédét, amelyben újfent megkérdezte, ki adta ki a parancsot Csóka-Szűcs letartóztatására, és milyen alapon. Ugyanakkor szerinte az akció célja „szervezett félelemkeltés” volt.

Hangsúlyozta, ellenzékre, ellevéleményekre még vészhelyzetben is szükség van az országban, különben „a hatalom őrültségeket csinál.” Emlékeztetett arra, március 13-án a kormány még az iskolákat sem akarta bezáratni, áprilisban viszont már botrányos módon ürítette ki a kórházból a súlyos, kezelésre szoruló betegeket.

A demonstráción ugyancsak felszólalt Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő is, aki hangsúlyozta, a kormány és a rendőrség teljesen tudatos terv szerint kívánta megfélemlíteni a várost és az országot.

„Nem hagyhatunk senkit magára, és ne féljetek!”

– hívott fel mindenkit Szél, majd arra emlékeztetett mindenkit megvédenek, akit politikai véleménye miatt zaklat a hatalom.

Őt a rendőrség lépcsőjén Fekete-Győr András, a Momentum elnöke követte, aki kiemelte, Debrecenből, Szegedről, Hódmezővásárhelyről és Budapestről is jöttek ma támogatók a demonstrációra. Közölte, „annak a rendszernek kell ezek után fletenni magának kérdéseket, amelyben most élünk.”

„János Momentum-tag, akinek bűne annyi volt, hogy egyetlen mondattal megosztotta Hadházy Ákos képviselő bejegyzését, ez a mondat az volt: ‘Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat. Ami viszont igaz volt. […] Abban az országban, ahol napi szinten több ezren válnak munkanélkülivé, nekünk ki kell állni a munkásokért. […] Az a feladatunk, hogy kimondjuk az igazságot, és a valóságot. Tiltakozunk az 1989 előtti pártállamot idéző módszerek ellen. Rám a Momentumra, és politikusaira mindenkor számíthattok, mi ott leszünk.”

  • zárta beszédét Fekete Győr.

Őt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester követte, aki azt emelte ki, János esetével azt kívánja a hatalom, hogy az emberek féljenek.

„Az imént elment itt egy autó, amiből kiszólt egy ember, hogy ‘nincs jobb dolgotok?’ Éppen ez a lényeg: igen, nincs jobb dolgunk!”

Utalt az egyik, a tüntetéssel kapcsolatban ellenvéleményt nyilvánító elhaladóra. Hangsúlyozta, a hatalommal szembeni kiállás nem pártpolitika. Hozzátette: egykor ő Fidesz-szavazó, Hadházy Ákos Fidesz-tag, Csóka-Szűcs János pedig gyulai Fidesz-alapszervi vezető is volt.

„Hogy lehet az, hogy ezeknek a tolvaj gazembereknek még vannak támogatói? Hogy lehet, hogy magukat becsületes, magyar embernek tartók még behúzzák rájuk az x-et?”

– tette fel a kérdést a városvezető.

„Hódmezővásárhelyen, Jászberényben is nagyon sokan vannak már, akik sohasem fognak a tolvajpárt képviselőire szavazni. Ennek a pártnak soha többé nem lesz kétharmada. Ha még nagyon sok áldozata lesz a Fidesz kommunizmusának, akkor többsége sem.”

-tette hozzá Márki-Zay, majd köszöntötte a gyulai demonstráción ugyancsak résztvevő Berényi Károly hódmezővásárhelyi gyermekorvost és önkormányzati képviselőt, akit – mint a polgármester kiemelte – ugyancsak annak ellenére hurcoltak meg helyben, hogy egykor Lázár János frakciójában ült a városházán.

„Orbán Viktor most kezdjen el kipcsakul tanulni, mert ha Rákosi-diktatúrát épít, akkor nem lesznek nyugodt nyugdíjas évei Magyarországon!”

-fejezte be Márki-Zay a beszédét.

A beszédek után Hadházy Ákos arra hívta fel a megjelenteket, kísérjék őt el „egy autós városnézésre, ahol dudálni is fognak”, hangsúlyozva, alkotmánybírósági döntés is szavatolja, hogy ez is a vélemény-nyilvánítás megengedett formája.

„A Facebookon való megosztás kevés, a Facebook ugyanis egy üzleti vállalkozás, amely csak azt mutatja meg nekünk, amit látni szeretnénk. […] Ezért kell néha kürtölni is, egy járványban technikailag mást nem lehet kitalálni, mert nem maradhatunk némák, nem fogjuk a bűnös kormányzati intézkedéseket némán tűrni.”

-fejezte be beszédét, amelyet követően a résztvevők egy része valóban autókba ült, hogy a Hadházy által beharangozott „dudálós városnézéshez csatlakozzanak.

A gyulai ellenzéki aktivista és volt fideszes Csóka-Szűcs János még május 13-án a kora reggeli órákban állította elő a helyi rendőrség „rémhírterjesztés vádjával, miután a már említett formában Hadházy Ákos egyik bejegyzését megosztotta. Az előállított férfivel a következő napokban az összes ellenzéki párt és mozgalom képviselői szolidaritást vállaltak, és a Momentum, amelynek Csóka-Szűcs a tagja, mára demonstrációt is hirdetett a gyulai rendőrkapitányságra „Nem félünk!” címmel.

Az országban egyébként nem csak vele, de egy szerencsi férfival is előfordult, hogy a rendőrség egy, a kormánnyal kritikus Facebook-bejegyzéséért állíttatta őket elő, a különleges jogrendben bevezetett, rémhírterjesztés elleni rendelkezésekre hivatkozva.

Noha korábban kiderült, a rendőrség gyakorlatát a Legfőbb Ügyészség is jóformán helyben hagyta, ma a HVG Online beszámolója szerint a police.hu-ról mégis eltűnt több, korábbi, egy szerencsit férfi rémhírterjesztési ügyében felkerült hír is.

Az eseményeket a rendőrkapitányság elől a Momentum élő, Facebookos videóban is közvetítette: