Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ügyészség álláspontja szerint alakítja tovább a rémhírterjesztéssel kapcsolatos, meghurcoló gyakorlatát a rendőrség

Ez a cikk több mint 3 éves.

„A rendőrség valamennyi, így a szerencsi és a gyulai ügyben is tudomásul veszi az ügyészség álláspontját, konkrét esetekben hozott döntését, és mindezekre figyelemmel alakítja további gyakorlatát.” – írja police.hu tegnap este megjelent közleményében.

Ezzel a rendőrség tulajdonképpen belátja, hogy a törvény nem egyértelmű, hiszen az azzal kapcsolatos gyakorlata, ami az elmúlt napok tapasztalati alapján tulajdonképpen az, hogy véleményük miatt embereket meghurcolnak, majd szabadon bocsátanak, alakításra szorul.

Az elmúlt két napban két férfit is elvitt a rendőrség rémhírterjesztés miatt, majd mindkettőjüket el is engedték:

Kedden egy 64 éves szerencsi férfi április 28-i bejegyzése miatt indítottak eljárást, aki a 19 hozzászólást és 11 megosztást kapó posztban arról írt, az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, és ez véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. Az ő ügyével kapcsolatban már szerda reggel azt nyilatkozta az ügyészség, hogy a férfi nem követett el bűncselekményt, „őrizetbe vétele és egyben gyanúsítotti minősége megszűnt, és a nyomozás vizsgálati szakaszból felderítési szakaszba került vissza”.

Szerda hajnalban a gyulai Kossuth Kör vezetőjét, Csóka-Szűcs Jánost vitte el öt rendőr két autóval és tartott nála házkutatást egy április 20-án, a „Gyulai (cenzúra mentes) csevegő” Facebook-csoportban közzétett posztja miatt. A bejegyzés Hadházy Ákos gyulai tüntetésről szóló posztjának megosztása volt, egyetlen mondat hozzáfűzésével, miszerint: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”

Márki-Zay Péter az ügyekre reagálva, tegnap a Facebookon jelentette be, hogy a pénteken 17 órától tüntetést szerveznek Gyulára, ahol dudálással tiltakoznak a Fidesz korrupciója és megfélemlítése ellen.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a Fidesz a legsötétebb pártállami időszakokat idéző gyakorlatot hozott vissza, és jól látszik mire használja a veszélyhelyzetet: „Amíg a városokat és a pártokat ellehetetleníti, addig Orbán Viktor csak jachtkikötőre 2 milliárdot ad a saját vejének.”

A kormány március végén jelentette be, hogy szigorítja az Országgyűlés rémhírterjesztésről szóló szabályait. A TASZ a weboldalán azt írja, korábban csak az számított rémhírterjesztésnek, ha valaki közveszély színhelyén, nagy nyilvánosság előtt terjeszt olyan hazugságot, vagy úgy ferdít el szándékosan valós információkat, hogy ez zavart, nyugtalanságot kelthet emberek egy csoportjában.

A járvány okozta veszélyhelyzetben ezt most úgy módosították, hogy már az is rémhírterjesztésnek minősül, ha valaki különleges jogrend idején, nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, ami alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa.

A jogvédő szervezet is azt írta, az új szabályzás nem tesz pontos meghatározásokat, így például az, hogy mi minősül alkalmasnak arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, azt majd az esetleg meginduló bírósági eljárások végén születő ítéletek alapján lehet biztosan megmondani, de ezek az eljárások hónapokig, akár évekig is eltarthatnak.

A police.hu-n megjelent közleményből kiderül az is, eddig 87 esetben indítottak eljárást a veszélyhelyzettel összefüggésben amiből 38 van folyamatban.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás