Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egymondatos Facebook-poszt miatt állítottak elő egy gyulai ellenzékit rémhírterjesztésért

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Magyar Narancs tudta meg, hogy a gyulai rendőrök szerda hajnalban rémhírterjesztés gyanúja miatt bevitték Csóka-Szűcs Jánost, a Kossuth Kör helyi vezetőjét.

Reggel 6-kor ment a házához 5 rendőr 2 autóval, majd közölték vele, hogy előállítják egy április 20-án, a „Gyulai (cenzúra mentes) csevegő” Facebook-csoportban közzétett posztja miatt.

Az intézkedés során a rendőrök házkutatást tartottak és videón mindent rögzítették, valamint lefoglalták Csóka-Szűcs mobiltelefonját és számítógépét is. A Magyar Narancs azt írja, a férfit rabosították, majd négy óra múlva kiengedték.

A rendőrségen Csóka-Szűcs Jánossal közölték, hogy azt a Facebook-posztot hozták összefüggésbe a rémhírterjesztéssel, amelyet eredetileg Hadházy Ákos írt az április 20-án tartott, gyulai dudálós tüntetésről. Csóka-Szűcs ezt a posztot mindössze egyetlen mondat hozzáfűzésével osztotta meg a csoportban, amely így szólt: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”

A rendőrség szerint ezzel a mondattal a Kossuth Kör elnöke „a veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát.”

A Magyar Narancs hangsúlyozza, a Békés Megyei Központi Kórház gyulai egységének legnagyobb részét Kásler Miklós április közepén járványkórházzá minősítette, és akkor valóban közel 1200 ágy volt üresen. Csóka-Szűcs éppen ezért nem érti, mit veszélyeztetett volna a poszttal, amikor az igazat írta meg.

Hadházy Ákos szerda délben reagált Facebookon a történekre:

„Csóka-Szűcs János az én egyik posztomat osztotta meg egy kis helyi kiegészítéssel, de a valódi bűne az, hogy dudálós tüntetést szervezett Gyulán is! Az előállítása a hivatali visszaélés tipikus példája, de János nincs egyedül, nem fogjuk hagyni, hogy baja essen” – írta a képviselő a közösségi oldalon.

Nem csak elkezdődött, de folytatódik is! Hiába próbálták egyedi esetnek, hibának feltüntetni a szerencsi férfi…

Közzétette: Hadházy Ákos – 2020. május 13., szerda

Nem ez az első eset, hogy valakit rémhírterjesztés gyanúja miatt állít elő a rendőrség. Kedden egy 64 éves, szerencsi férfi miatt is büntetőeljárást indítottak, aki április 28-án tett közzé egy bejegyzést. Az Index szerint a posztban azt írta, az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, és ez véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. A közzétett bejegyzéshez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották.

A 444-nek szerda reggel azt válaszolta az ügyészség a 64 éves férfi előállításával kapcsolatban, hogy nem követett el bűncselekményt, „őrizetbe vétele és egyben gyanúsítotti minősége megszűnt, és a nyomozás vizsgálati szakaszból felderítési szakaszba került vissza”.

Korábban, márciusban pedig elfogták azt a vloggert, aki egy videóban alaptalanul azt állította, hogy le fogják zárni Budapestet.

A kormány március végén jelentette be, hogy szigorítja az Országgyűlés rémhírterjesztésről szóló szabályait. A TASZ a weboldalán azt írja, korábban csak az számított rémhírterjesztésnek, ha valaki közveszély színhelyén, nagy nyilvánosság előtt terjeszt olyan hazugságot, vagy úgy ferdít el szándékosan valós információkat, hogy ez zavart, nyugtalanságot kelthet emberek egy csoportjában.

A járvány okozta veszélyhelyzetben ezt most úgy módosították, hogy már az is rémhírterjesztésnek minősül, ha valaki különleges jogrend idején, nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, ami alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa.

(Magyar Narancs)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán