Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lakhatási aktivisták május elseje alkalmából házat foglaltak San Franciscóban, egy támogatójukat brutálisan megverték a rendőrök

Ez a cikk több mint 3 éves.

Befoglalt egy házat San Francisco Castro negyedében az újonnan alakult Reclaim SF (Visszaszerezni San Franciscot) lakhatási aktivista csoport május elseje alkalmából, ám két tagjukat rövid időre elzárták, az akció során pedig egy támogatójukat brutálisan megtámadta a rendőrség, derül ki a Hoodline riportjából.

A Reclaim SF honlapjuk szerint egy „hajléktalan és lakhatással rendelkező emberekből álló csoport, akik meguntak arra várni, hogy a város vezetése figyelmet fordítson a lakhatási gondokra”. A két hajléktalan aktivistájuk által elfoglalt ház állítólag már négy éve üresen állt.

Miután három másik szervezettel (Housing Rights Committee of San Francisco – San Francisco-i Lakhatási Bizottság, Causa Justa / Just Cause, Coalition On Homelessness – Egyesület a hajléktalanokért) egy május elseje alkalmából szervezett autós karavánnal végighajtottak a városon, „Töröljék el a lakbért!” és „Töröljék el a jelzáloghitelt!” molinókat a magasba tartva, megérkeztek a házhoz. A Reclaim SF két hajléktalan akitvistája jó pár órára befoglalta a házat, mielőtt a szomszédságból rendőrt nem hívtak, akik elhurcolták és elzárták őket – ugyanis Kalifornia államban a lakásfoglalás illegális tevékenységnek számít.

A ház körül közben összegyűlt egy kisebb támogatói csoport is, akik közül egyet brutálisan a földre lökött több felfegyverzett rendőr:

Az elzárt aktivistákat azóta kiengedték.

A Reclaim SF akcióját a sajtó a Moms4Housing radikális lakhatási jogokért küzdő szervezet tevékenységéhez hasonlította: a Moms4Housingot hajléktalan és lakhatási szegénységben élő, túlnyomórészt afroamerikai anyukák és családok alkotják – ők Oaklandben foglaltak be egy házat, mire egy egész csapat katonát küldtek rájuk.

A koronavírus-járvány okozta válság miatt világszerte rengetegen vesztették el a munkájukat, ugyanis sok boltnak, vállalkozásnak kellett bezárnia a közösségi távolságtartás jegyében. Az embereknek így egyre nagyobb gondot okoz a létfenntartás, a feszültség, a jövő miatti aggodalom mindennapjaink részévé vált: ahogyan a Mérce is beszámolt róla, március végén, a vírus által egyik legdurvábban súlytott Olaszország déli részén a lakosok élelmiszerüzleteket fosztogattak, a lakbérsztrájkok száma pedig egyre csak nő, hiszen nem ritka, hogy a bérbeadó akkor sem akar eltekintei a bérleti díj behajtásától, ha tudomása van róla, hogy bérlője elveszítette munkáját.

Bár a hivatalos, áprilisi foglalkoztatottsági adatokat még nem tette nyilvánossá a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal, sejthető, hogy a vírus Magyarországon sem kímélte a munkavállalókat: az álláskereső portálokon megjelenő hirdetésekre több százan jelentkeznek. A válság okozta lakhatási problémák megoldásáért A Város Mindenkié indított online petíciót, amelyben a vészhelyzet idejére a hiteltörlesztések fizetése alóli felmentést, és az albérletben élők támogatását kérik a kormánytól.

Címlapkép: Fotó: Twitter