Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nincs mit ennünk” – Dél-Olaszország szociális válság szélére került, Conte segélyprogramot indít

Ez a cikk több mint 3 éves.

Olaszország lakossága közel három hete él szigorú kijárási korlátozások között, és az április 3-ig szóló tilalmat a jelek szerint újból meg fogják hosszabbítani a hatóságok. Mindeközben – bár enyhülni látszik valamelyest – a koronavírus-járvány továbbra is jelentős számú áldozatot szed.

Ilyen körülmények között az amúgy is leszakadó déli tartományokban egyre komolyabb feszültségek kezdenek mutatkozni, már csak azért is, mivel az általában jobb általános körülmények között is munkanélküliséggel és szociális kilátástalansággal sújtott régiókban az embereknek egyre nagyobb gondot okoz a mindennapi létfenntartás.

Márciusban ugyan az olasz kormány már egyszer elfogadott egy 25 milliárd eurós pénzügyi élénkítőcsomagot, ennek hatása egyelőre nem igazán látszik délen.

Szicíliában gyakorivá váltak olasz médiaértesülések szerint a szupermarketekből való fizetés nélküli távozások, ingyenes élelmiszer-átadásra kötelezések kisboltokban, a közösségi portálokon pedig nyíltan toboroznak némely esetben élelmiszerszerző csoportokba tagokat.

Friss adatokat idézve a La Stampa hírlap 300 ezer olyan emberről tud csak a szigeten, akik eddig kizárólag feketemunkából tartották fent magukat, őket most gyakorlatilag hozzá lehet adni a mélyszegény rétegekhez.

A hírportáloknak nyilatkozó helyiek közül többen arról számoltak be, hogy nincs mit enniük. Egy palermoi lakos a La Reppublica közlése szerint üvöltve közölte egy szupermarket eladójával, hogy

„Nem tudunk miből fizetni, de ennünk kell”

Giuseppe Conte miniszterelnök hétvégén bejelentette a déli részekből érkező nyugtalanító hírek hatására, hogy 4,3 milliárd eurót azonnal rendelkezésére bocsát a polgármestereknek, ebből a pénzből a helyi lakosok megsegítését kell megoldaniuk, tovább 400 millió euróból pedig egy vészhelyzeti élelmiszersegély-alapot állított fel.

„Tudjuk, hogy sokan szenvednek, de az állam ott van értük.”

– nyilatkozta a kormányfő.