Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Továbbra sem utazhatnak vidékre a fővárosiak, Kína legós videóval gúnyolja az USA-t – koronavírus összefoglaló szombaton

Ez a cikk több mint 3 éves.

Péntek óta 79-cel, 2942-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Az elmúlt egy nap alatt összesen 12-en vesztették életüket a fertőzés okozta szövődmények miatt, ezzel az elhunytak száma elérte a 335-öt.

A Johns Hopkins Egyetem folyamatosan frissülő adatbázisa szerinti világszerte eddig 3.336.714 embernél igazolták a fertőzést, az elhunytak száma pedig 239.449-ra emelkedett. A legtöbb azonosított fertőzött, 1.107.815 az Egyesült Államokban él, 213.435 fertőzöttel Spanyolország a második, 207.428 fertőzöttel pedig Olaszország a harmadik leginkább érintett országnak számít.

Nem utazhatnak vidékre a budapestiek, kiváltképp nem aludhatnak ott

Erre ma Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő emlékeztette a főváros lakóit a Facebook-oldalán megjelent videóban, amelyben a félreértéseket akarta tisztázni a május 4-étől érvényes járványvédelmi szabályok tekintetében. Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor szerda este jelentette be, hogy Budapesten és környékén (mint utólag kiderült: egész Pest megyében) érvényben maradnak az eddigi korlátozások, vidéken azonban ezek feloldása után új, lazább előírások lépnek érvénybe.

Arra a kérdésre, hogy a budapestiek elmehetnek-e például vidéki telkükre vagy rokonaikhoz, Szentkirályi úgy válaszolt, a fővárosiak számára továbbra is alapos indok kell a lakóhelyük elhagyására.

„Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy budapesti és Pest megyei lakos esetében nem fér bele, hogy elutazzon vidékre, és ott folytasson szabadidős sétát, kiváltképpen nem aludhat ott” – mondta a szóvivő.

A vidéki lazítás ellenére Budapesten és Pest megyében továbbra sem használhatók a vendéglátó egységek kerthelységei, teraszai, és továbbra is csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak működhetnek rendes nyitvatartással, a többi bolt 15 órakor bezár. Ugyanakkor vidéken hétfőtől a bevásárlóközpontok már rendes nyitvatartással működhetnek – közölte a kormányszóvivő.

Országszerte továbbra is érvényes a 65 év felettiek vásárlására fenntartott 9 és 12 óra közötti idősáv, a rendezvények pedig mindenütt tilosak augusztus 15-éig, kivéve a temetéseket, az esküvőket és az egyházi eseményeket. A lakodalom is rendezvénynek számít, ezért augusztus közepéig nem lehet megtartani – jelezte Szentkirályi Alexandra.

Hétfőtől újraindulhat a normális egészségügyi ellátások nagy része – legalábbis ez derül ki abból a Kásler Miklós által az egészségügyi intézmények vezetőinek írt levélből, amelyet az Index szerzett meg. A levél szerint a háziorvosi és fogászati rendelők, a szakrendelők, a magánszolgáltatások is fogadhatnak pácienst, de engedélyezik a transzplantációkat, az egynapos ellátásokat is.

A háziorvosi és fogászati alapellátásban a következőkre kell figyelni:

  • a beteg előzetesen, telefonon kérjen időpontot;
  • a rendelőbe lépéskor a páciens testhőmérsékletének mérése szükséges;
  • a betegeknek egymástól tartaniuk kell a 1,5 méteres távolságot;
  • folyamatos fertőtlenítést kell végezni és a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert, illetve védőeszközöket kell biztosítani.

49 napos kijárási tilalom után újra utcára mehettek a spanyolok

Spanyolországban is megindult a kijárási korlátozások fokozatos feloldása, és 49 nap után, amely alatt csak létfontosságú indokkal hagyhatták el otthonukat, ma már szabadidős célzattal is kimehettek az ország 14 évesnél idősebb lakói. A 14 év alattiak kijárási tilalmát már egy hete feloldották

A hosszú hetek során tett áldozataink jutalmát aratjuk ma le” – nyilatkozta Pedro Sánchez miniszterelnök, de hangsúlyozta: az embereknek önuralmat kell továbbra is gyakorolniuk, hogy a járvány újbóli fellángolásának elejét vegyék.

A spanyol kormány egyúttal kötelezővé tette a maszkviselést a tömegközlekedésben, és 13 millió maszkot oszt ki közvetlenül vagy a helyhatóságokon keresztül.

Franciaországban pozitív lett egy macska koronavírus-tesztje, a fertőzést feltételezhetően a gazdáitól kapta el – közölte szombaton a Párizshoz közeli Alfort nemzeti állatorvosi főiskolája (ENVA), amely a fertőzötteknek azt javasolja, hogy tartsanak távolságot házi kedvenceiktől is. Az MTI beszámolója szerint az ENVA, a francia egészségügyi hatóságok és a párizsi Pasteur Intézet járványkutatóinak közös csoportja tucatnyi olyan macskát tesztelt, amelyeknek a tulajdonosai fertőzöttek, és közülük egyetlen állat tesztje bizonyult pozitívnak. A macska légúti és emésztési klinikai tüneteket is produkált.

Ez az első macska Franciaországban, amelyet koronavírus-hordozóként diagnosztizáltak – olvasható az ENVA internetes oldalán. A kutatók arra emlékeztettek, hogy Hongkongban, Belgiumban és New Yorkban is találtak már vírushordozó macskákat, de a jelenség ritka.

A járványkutatók a franciaországi gócpontokon, ahol a vírus továbbra is terjed, kifejezetten fertőzött állatokat is kerestek, de korábban egyetlen egyet se találtak – jelezte Sophie Le Poder, az ENVA virológusa, a tanulmány egyik szerzője a francia hírügynökségnek.

Az ENVA azt ajánlja a Covid-19 betegeknek, hogy korlátozzák a szoros kapcsolattartást a macskájukkal, viseljenek maszkot a jelenlétében és mossák meg a kezüket, mielőtt megsimogatják.

Az eddigi kutatások szerint nem létezik semmilyen bizonyíték arra, hogy a koronavírussal fertőzött néhány kisállat embert megfertőzött volna.

Több helyen is tüntetnek a járványvédelmi előírások ellen

Péntek este nagyjából 3500 ember tiltakozott a járványügyi korlátozások ellen Ljubljanában. A szlovén rendőrség szerint a tüntetés nem volt bejelentve, szervezői nem ismertek. A koronavírus-járvány miatt Szlovéniában is tilosak az ötfősnél nagyobb rendezvények.

Szombaton Stuttgartban került sor hasonló demonstrációra, itt a résztvevők száma elérte az ötezret. A megmozdulást egy üzletember szervezte, a német alkotmánybíróság korábban már engedélyezte a hasonló tiltakozások megtartását, annak ellenére is, hogy Németországban szintén tilos a rendezvények szervezése.

Miközben sokan már a korlátozások feloldását szeretnék, rengeteg dolgozó, akinek meg sem adatott az otthonmaradás lehetősége, épp azért küzd, hogy megfelelő járványvédelmi felszerelést kapjon munkáltatójától. New York államban nővérek pereltek be egy bronxi kórházat, amiért az szerintük nem biztosít elegendő maszkot számukra, a bíróság azonban elutasította a keresetet.

Legós videóval gúnyolja a kínai hivatalos hírügynökség az USA járványügyi magatartását

Legófigurákat felvonultató videóval ment neki Kína az Egyesült Államoknak, miután az USA több alkalommal is a koronavírus elterjedése miatt vádolta távol-keleti riválisát.

A felvétel azon élcelődik, hogy december-januárban az amerikai kormányzat még távoli, csak Kínát érintő esetként kezelte a koronavírust, és figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket.  A videó szerint a megkésett fellépés miatt szabadult el a fertőzés Amerikában, ám az ország vezetői megpróbálják Kínára kenni a felelősséget.

Az elmúlt hetekben többször is éles diplomáciai szóváltás alakult ki a két ország vezetése között a koronavírus kapcsán. Donald Trump többször burkoltan arra az összeesküvés-elméletre is egyetértően utalt, hogy a kínaiak által szándékosan megalkotott biofegyverről lenne szó. A CIA később semmilyen genetikai módosítást nem talált a vírusban, amely alátámasztaná ezt az elméletet.

Mindazonáltal az USA-án kívül több nyugati állam is azzal vádolja Pekinget, hogy megpróbálta elhallgatni a járvány kirobbanásával kapcsolatos információkat, és ezzel kiszolgáltatottabbá tette a világot a vírusnak. A napokban közzétett kínai gúnyvideó ezen vádak ellen indított kommunikációs hadjárat része lehet.

Címlapkép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke (b4) a segélycsomagok átadása után egy családdal beszélget Pétervásárán 2020. április 30-án. (Fotó: MTI/Komka Péter)