Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fertőtlenítés, előzetes egyeztetés, tesztelés – így indulhat újra az egészségügy jövő héttől

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kásler Miklós levélben értesítette az egészségügyi intézmények vezetőit: május 4-től, azaz jövőhét hétfőtől indítsák újra az ellátások nagy részét, így a háziorvosi és fogászati rendelők, a szakrendelők, a magánszolgáltatások is fogadhatnak pácienst, de engedélyezik a transzplantációkat, az egynapos ellátásokat is, derül ki az Index cikkéből.

Az enyhítést a járványhelyzet kedvező alakulása miatt rendelte el a miniszter. Így jövőhéttől a vírus átvitelének szempontjából alacsony kockázatot jelentő, viszont a beteg szempontjából sürgősebb beavatkozásokat el lehet végezni – persze szigorú higiénés szabályok betartása mellett.

A háziorvosi és fogászati alapellátásban a következőkre kell figyelni:

  • a beteg előzetesen, telefonon kérjen időpontot,
  • a rendelőbe lépéskor a páciens testhőmérsékletének mérése szükséges
  • a betegeknek egymástól tartaniuk kell a 1,5 méteres távolságot,
  • folyamatos fertőtlenítést kell végezni és a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert, illetve védőeszközöket kell biztosítani.

A jogszabály szerint mindez egyelőre heti 15 órában történhet, óránként maximum 4 beteget lehet megvizsgálni. Az iskolások igazolását, a keresőképtelen állományigazolást és a szociális ellátáshoz szükséges dokumentumokat viszont mindenképpen telefonon kell intézni.

A járóbeteg szakellátás újraindításánál hasonló, elővigyázatossági lépéseket kell végrehajtani, mint a háziorvos ellátásnál: előzetes időpontkérés, távolságtartás a páciensek között, lázmérés.

Emellett egy olyan elektronikus egészségügyi szolgáltatás bevezetését tervezik, ami megkönnyíti a kommunikációt, a kapcsolattartást a beteggel, a távkonzultációt. Utóbbinak három kimenetele lehet: vagy nincs további teendő a beteggel, vagy újabb távkonzultáció és recept felírása szükséges, de ha problémás esetről van szó, be kell hívni a beteget vizsgálatra. A konzultáció alapján az orvos akár kórházi ellátásról, mentőrendelésről is rendelkezhet.

A betegek az épületbe belépéskor kötelezően átesnek egy elővizsgálaton, ahol a kézfertőtlenítés, lázmérés után egy járványügyi kérdőívet is kell tölteniük, majd maszkban léphetnek tovább, amelyet az ellátóhely biztosít számára.

Azt a beteget, aki ellátásra szorul, de koronavírus gyanús, egy erre a célra kijelölt és elkülönített rendelőben kell megvizsgálni. A kockázatos beavatkozásokat csak negatív vírusteszt után lehet elvégezni.

A magánegészségügyi ellátásban ugyanezeket a szabályokat kell betartani.

A lap információi szerint az egészségügyi vezetők már készültek az újraindulásra, az viszont problémát jelenthet számukra, hogy sok orvost, ápolót vittek át olyan osztályokra, ahol koronavírusos betegeket ápolnak. A védőfelszerelések hiánya még ennél is nagyobb fejtörést okoz: a levél szerint a rendelőknek a maszkokat, fertőtlenítőszert biztosítani kell a betegek számára, ám sok helyen eddig még az orvosoknak sem jutott elég.

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly