Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A PDSZ szerint továbbra sincsenek meg a feltételei a biztonságos érettséginek, de leülnének egyeztetni az államtitkárral

Ez a cikk 4 éves.

Megnyugvással értesült a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arról, hogy az oktatásirányítás hajlandó megfontolni az érettségi tervezett időpontját, és egyeztetéseket kezdeni az érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel – áll a PDSZ közleményében.

A szakszervezet emellett jelezte, hogy 30 szakmai szervezettel közösen elkötelezett a szakmai egyeztetési folyamat mellett, „ami minden félnek (diákok, hátrányosan érintett diákcsoportok, oktatási dolgozók és a kormányzati intézkedések szempontjából lényeges szempontok) kielégítő megoldásokat tudna hozni.”

Mint írják:

„A PDSZ nem kívánja folyamatos nyomás alatt tartani a kormányzatot az érettségivel kapcsolatban – amennyiben kielégítő megoldás születhet az általunk felvetett problémákra, úgy természetesen felszólítjuk tagjainkat és támogatóinkat a folyamat támogatására.”

A PDSZ által felvetett problémák három csoportba oszthatók:

  1. A veszélyeztetett diákcsoportok egészségügyileg kifogásolhatatlan és érdeksérelem nélküli vizsgáztatásának megoldása, különös tekintettel a következőkre:
    • A krónikus beteg diákok, illetve a krónikus betegekkel egy háztartásban élő diákok biztonságának kérdése,
    • A krónikus beteg diákok, illetve a krónikus betegekkel egy háztartásban élő diákok esélyegyenlőségének biztosítása a felsőoktatási felvételi eljárás során.
    • A felnőttoktatásban érettségiző diákok egyenlő esélyeinek biztosítása.
  2. A pedagógusok biztonságos munkavégzése a vizsgáztatás során,
  3. A szakmailag kifogásolhatatlan érettségi vizsga feltételeinek megteremtése, különös tekintettel a jogszabályban előírt lebonyolító személyi állományra, eljárásrendre és egyéb feltételekre.

A PDSZ álláspontja szerint ez a három kritérium a jelenleg nyilvánosan rendelkezésre álló adatok szerint nem tud teljesülni egy május 4-én megkezdett érettségi vizsgáztatási körben, mivel a járvány terjedésének jellegéből fakad, hogy a járvány kellős közepén az érettségizőknek és a tanároknak, valamint  hozzátartozóik számára biztonságos megoldás nincs.

A szakszervezet azonban jelezte, hogy ennek ellenére nyitottak a szakmai egyeztetésre az idei érettségi módjáról és időpontjáról, amennyiben felvetéseik és szakmai indokaik meghallgatásra kerülnek.

A PDSZ a múlt héten még arra hívta fel a pedagógusokat, hogy koordinált szabadságkivétellel próbálják megakadályozni, hogy a jelenleg tervezett formájában álláspontjuk szerint veszélyes érettségit megtartsák.

Az elképzelés nem aratott osztatlan sikert – az oktatási kormányzat legalábbis össztűz alá vette a szakszervezetet.

Maruzsa Zoltánnak, oktatásért felelős államtitkár például a köztévén egyenesen az egykori NSZK területén működő Vörös Hadsereg Frakció nevű szélsőbaloldali fegyveres csoporthoz (Rote Armee Fraktion) hasonlította  az érettségi megtartását bíráló PDSZ-t, mondván:

„Javaslom nekik, hogy fontolják meg, módosítsanak nevet, vegyék fel esetleg a Vörös Hadsereg Frakció elnevezést, ez sokkal jobban lefedné a tevékenységüket”.

Az EMMI pedig közleményben ment neki a szakszervezetnek, mivel szerintük „a járvány közepette is politikai akciókat űz a balliberális elkötelezettségű PDSZ”.

A PDSZ ezután szavai átgondolására szólította fel az államtitkárt:

„Nézetkülönbségeink ellenére mindeddig bíztunk abban, hogy Ön és a kormány tagjai számára is világos volt, hogy közös célunk a biztonság, az emberi életek védelme. Különösen döbbenetes és sértő ezért, hogy immár nemcsak politikai hátsó szándékkal, de egy tömeggyilkos szervezetéhez hasonló működéssel vádol bennünket.

Nem sokkal ezután a Magyar Nemzet úgy értesült, a szaktárca nyitott az Országos Diáktanács némely javaslatára, vagyis nem minden szervezet javaslatai elől zárkóznak el mereven.

Hogy ezután az adok-kapok után vajon az oktatási kormányzat mennyire lesz együttműködő a szervezetekkel, azt azért nem annyira nehéz kitalálni – már csak annak tükrében sem, hogy az elmúlt években sem arról voltak híresek, hogy érdemben tárgyaltak volna az oktatás átalakítását célzó intézkedésekről.

És azért azt se felejtsük el: április 24-e van. 10 nap múlva kezdődik tehát az érettségi, ha minden marad az eredeti mederben. Vagyis az idő rettenetesen kevés.

Az biztos, hogy azoknak a diákoknak, akiknek tulajdonképpen a jövőbeni pályájuk függhet ettől a vizsgától (ami 12 éves, oktatásban eltöltött idejük összegzése és lezárása is egyben), ez az időszak különösen megterhelő, és egyáltalán nem optimális ahhoz, hogy felkészüljenek a vizsgáikra, bármikor is legyenek azok. Az ő szempontjukból ez a bizonytalanság, ez a nyilvános térben való üzengetés és folyamatos feszültség rettenetesen káros.

Bárhogy is legyen, ez az egész eljárás az ő érdekeiket veszi a legkevésbé figyelembe. Márpedig számukra a legnagyobb a tétje ennek a kérdésnek.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán